Γιατί -κατά τους Οικολόγους- είναι θετική στον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου η απάντηση του ΔΕΕ

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι με παρέμβασή τους εξηγούν γιατί είναι θετική στον αγώνα κατά της εκτροπής η απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματα του ΣτΕ και σε σχέση με τις εκτιμήσεις των Θεσσαλών σχετικά με την απόφαση πως “η Περιφερειακή αρχή της Θεσσαλίας και η ΠΑΣΕ εξακολουθούν να βαφτίζουν το κρέας ψάρι λέγοντας ότι οι απαντήσεις του ΔΕΕ δικαιώνουν όσους επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου¨”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μια νίκη για τον Αχελώο!
Απάντηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματα του ΣτΕ
Απαντήσεις-καταπέλτη έδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εκτροπή του Αχελώου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με το νόμο 3481/2006 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έγινε με βάση διαχειριστικά σχέδια τα οποία στηρίχθηκαν σε ανεπίκαιρα και ανεπαρκή στοιχεία. Επίσης καμία διαβούλευση δεν έγινε όπως επιτάσσει η Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα Νερά ενώ κανένα αναγκαίο μέτρο δε λήφθηκε από το κράτος ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000. Κατά συνέπεια, ο νόμος που προωθήθηκε από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Είναι πραγματικά απογοητευτικό το γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή της Θεσσαλίας και η ΠΑΣΕ εξακολουθούν να βαφτίζουν το κρέας ψάρι λέγοντας ότι οι απαντήσεις του ΔΕΕ δικαιώνουν όσους επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου. Ο κ. Αγοραστός χρησιμοποιεί το απόσπασμα από την απόφαση του ΔΕΕ που λέει ότι «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού» για να εξηγήσει τον περίεργο ενθουσιασμό του. Παραλείπει βέβαια να αναφέρει τη συνέχεια του συγκεκριμένου σημείου της απόφασης, σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί «ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων» όπως καθαρά φαίνεται στο Δελτίο Τύπου του ΔΕΕ . Το ΔΕΕ είναι εντελώς συνεπές και με το πνεύμα και με το γράμμα της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα νερά και προφανώς έκρινε ότι φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τόσο με τις παρεμβάσεις μας στην Ελλάδα όσο και με αυτές στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζουμε εδώ και χρόνια με συνέπεια την ανάγκη διαμόρφωσης αυτών των εναλλακτικών λύσεων που κεντρικό τους άξονα πρέπει να έχουν την εξοικονόμηση νερού, την ορθολογική διαχείριση της ζήτησης και προπάντων την αναδιάρθρωση των καλλιεργιών στο Θεσσαλικό κάμπο. Με βάση αυτές τις απαντήσεις του ΔΕΕ, είμαστε αισιόδοξοι ότι η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων εκτροπής θα είναι αρνητική και έτσι δε θα παρακαμφθούν οι προηγούμενες 5 ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για το ίδιο έργο που δικαίωναν τους πολυετείς αγώνες των τοπικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στον παραλογισμό της εκτροπής.
Η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά:«Οι μισές αλήθειες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το θέμα της εκτροπής του Αχελώου έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές στη Θεσσαλία. Είναι καιρός να σταματήσουν επιτέλους! Τεχνάσματα σαν αυτά του νόμου Σουφλιά, τα παλιότερα του τεμαχισμού σε έργα κεφαλής όπως το φράγμα της Μεσοχώρας και μη ή σαν τα πιο πρόσφατα του ΥΠΟΜΕΔΙ για συνέχιση των έργων της εκτροπής από το «παράθυρο», δεν συνάδουν ούτε με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, ούτε όμως και με την κοινή λογική, δεδομένης της οξείας οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που διανύουμε αυτή την περίοδο. Πέρα από αποφάσεις δικαστηρίων, πρέπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να συνειδητοποιήσει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν σε φαραωνικά σχέδια τύπου εκτροπής του Αχελώου έχει οριστικά τελειώσει. Οι απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας βρίσκονται στη διαμόρφωση, κατόπιν πραγματικής διαβούλευσης, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της ζήτησης του νερού και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών»

http://www.mesochoranet.gr/aafiles/apofasidek.pdf