απο την Βασιλική Γραμματικογιάννη athensvoice.gr
Με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) μπαίνει φρένο στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου. Το ΔΕΕ απάντησε στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας ότι ναι μεν επιτρέπονται οι εκτροπές ποταμών «ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων» αλλά στην περίπτωση του Αχελώου αφενός μεν υπάρχει κατάφορη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αφετέρου έκρινε ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας…
Όπως προκύπτει από την απόφαση του Δικαστηρίου η εκτροπή με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή το 2006 βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για την διαχείριση των υδάτων. Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου καθώς στηριζόταν σε αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις και δεν λήφθηκε κανένα αναγκαίο μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής. Έτσι η πρόχειρη μεθόδευση του τότε αρμόδιου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά -με τροπολογία της τελευταίας στιγμής- αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων με το νόμο του σχεδίου διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης δίνουν από το 1992 συνεχή αγώνα σε δικαστικό επίπεδο εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου. Μέχρι σήμερα ο αγώνας των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει φέρει 5 ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ ενώ εκκρεμεί η έκτη δίκη που είναι η πλέον κρίσιμη καθώς εξετάζει την ακύρωση της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή το 2006.
Από την άλλη πλευρά οι Οικολόγοι Πράσινοι τόσο με παρεμβάσεις τους στην Ελλάδα όσο και με αυτές στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζουν εδώ και χρόνια την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στο Θεσσαλικό κάμπο. Η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ζωή Βροντίση δήλωσε σχετικά: «Οι μισές αλήθειες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το θέμα της εκτροπής του Αχελώου έχουν μεγαλώσει ολόκληρες γενιές στη Θεσσαλία. Είναι καιρός να σταματήσουν επιτέλους.
Τεχνάσματα σαν αυτά του νόμου Σουφλιά, τα παλιότερα του τεμαχισμού σε έργα κεφαλής όπως το φράγμα της Μεσοχώρας και μη ή σαν τα πιο πρόσφατα του ΥΠΟΜΕΔΙ για συνέχιση των έργων της εκτροπής από το «παράθυρο», δεν συνάδουν ούτε με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, ούτε όμως και με την κοινή λογική, δεδομένης της οξείας οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που διανύουμε αυτή τη περίοδο. Πέρα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας να συνειδητοποιήσει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν σε φαραωνικά σχέδια τύπου εκτροπής του Αχελώου έχει οριστικά τελειώσει. Οι απαιτήσεις στα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας βρίσκονται στη διαμόρφωση, κατόπιν πραγματικής διαβούλευσης, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της ζήτησης του νερού και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών».
Επιπλέον η κρίσιμη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει έργα ξεπερασμένου πολιτικού λαϊκισμού και σπάταλης πελατειακής λογικής. Η εκτροπή του Αχελώου εκτός από καταστροφικό είναι και ένα πανάκριβο για τον κρατικό προϋπολογισμό έργο αφού η Ε.Ε έχει απορρίψει εδώ και χρόνια κάθε χρηματοδότηση του από κοινοτικά κονδύλια.