Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της Αιτωλοακααρνανίας -άγνωστο σε πολλούς- είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα που βρίσκεται κτισμένος σε μια πανέμορφη τοποθεσία με υπέροχη θέα, πάνω στο λόφο που ενώνει τα χωριά Αργυρό Πηγάδι και Αμβρακιά. Είναι ένα μοναδικό δείγμα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ο τύπος της αρχιτεκτονικής του ναϊδρίου είναι πεντάτρουλος σταυροειδής εγγεγραμμένος, μετά κεντρικού τρούλου.
Ο Ναός είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς και έχρηζε άμεσης αποκατάστασης – αναστήλωσης. Μετά την κινητοποίηση των Αργυροπηγαδιτών και τη μελέτη αποκατάστασης από το γνωστό αρχιτέκτονα Χρήστο Κατσιμπίνηη ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η αναστήλωση του ναού. Αυτό που μένει να βελτιωθεί είναι η πρόσβαση στον Άγιο Γεώργιο. Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο έργο να μην είναι προσβάσιμο σε κάθε είδους αυτοκίνητο και φυσικά και σε μικρά έστω λεωφορεία.
Το 2010 ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν τις εργασίες επισκευής και συντήρησης στο Ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως με την ανταπόκριση των χωριανών και των φίλων στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αργυροπηγαδιτών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο κατάφεραν να αποκαστήσουν πλήρως τον ναό και παράλληλα ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της Αιτωλοακααρνανίας.
Η περιφραφή των εργασιών ανήκει στους Αργυροπηγαδίτες και τον Σύνδεσμό τους:
Οι εργασίες και η εθελοντική προσφορά των Αργυροπηγαδιτών
Το καλοκαίρι του 2011 έγιναν οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης (περιμετρικά σενάζ, αποκατάσταση ρωγμών στην ανωδομή, αποκατάσταση τρούλων, επικάλυψη της οροφής με συνεκτικό και μονωτικό υλικό, αντικατάσταση σχιστόπλακων κλπ). Ήταν το κατεπείγον και το πιο δύσκολο. Το 2012, από νωρίς, ξεκινήσαμε τις εργασίες συντήρησης της τοιχοποιίας του Ναού, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ο τοίχος καθαρίστηκε προσεκτικά με υδροβολή. Καθαρίστηκαν επίσης προσεκτικά οι αρμοί.
Τις δύσκολες εργασίες πραγματοποίησαν οι χωριανοί μας Βασίλης Κωνσταντινίδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Βαγγέλης Ζαφρακάς και Θύμιος Κωστόπουλος.Έφυγε η μαυρίλα του χρόνου και οι πέτρες ξαναπήραν το φυσικό τους χρώμα. Στη συνέχεια έγινε το αρμολόγημα εσωτερικά και εξωτερικά. Χρησιμοποιήθηκαν τα σωστά υλικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιβλεπόντων αρχιτεκτόνων Χρήστου Κατσιμπίνη και Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τις εργασίες πραγματοποίησε ο μάστορας Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος από την Χρυσοβίτσα με την παρέα του. Το αποτέλεσμα υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών μας.
Καθαρίστηκε επίσης με υδροβολή και αρμολογήθηκετο εσωτερικό δάπεδο του Ναού από τον Κώστα Κωνσταντινίδη.Ο Δημήτρης ο Παλαιοδήμος κατασκεύασε και τοποθέτησε δωρεάν καινούριες πόρτες και παράθυρα στο Ναό. Από ξύλο καστανιάς και στο παραδοσιακό για ναούς και μοναστήρια ύφος. Ο Γιώργος ο Ζαφρακάς έκανε δωρεάν τη συντήρηση του τέμπλου του Ναού. Εκεί που η τέχνη και το μεράκι του μάστορα συναντήθηκαν με την αγάπη και τη φροντίδα για τα μνημεία του τόπου….. Διαμορφώθηκε επίσης ο περιβάλλων χώρος από τον Παναγιώτη Παπαθανασόπουλο και την παρέα του. Πλακόστρωτο με γκρίζα πέτρα, σκαλοπάτια και ένα μικρό αμφιθέατρο δυο σειρών στην ανατολική πλευρά. Ηλεκτροδοτήθηκε ο Ναός. Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Θόδωρος Καραγεώργος ανέλαβαν τα σχετικά. Παλιές κολώνες του ΟΤΕ από το εγκαταλειμμένο δίκτυο τοποθετήθηκαν όμορφα στη βόρεια πλευρά του προαυλίου, δημιουργώντας ένα όμορφο κιγκλίδωμα.
Οι Κώστας Καραγεώργος, Βασίλης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Παπαντζήμας σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσπάθειας. Βοήθησαν οι Θανάσης Σιαδήμας, Άρης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Λάμπρος Καραγεώργος .
Ευχαριστίες για το αποτέλεσμα
Η εικόνα του Ναού άλλαξε ριζικά. Δικαιολογημένα είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα και κυριολεκτικά το απολαμβάνουμε. Αποδείξαμε σαν χωριό και σαν Σύνδεσμος Αργυροπηγαδιτών ότι όταν υπάρχει σύμπνοια στις προσπάθειες και σωστή διαχείριση πόρων, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Χριστόφορο Καραγεώργο, Ηλία Τσόλκα και Θύμιο Κωστόπουλο κατέβαλε κάθε προσπάθεια.
Το ίδιο φυσικά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Κωνσταντινίδης λόγω της θέσης του ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη του έργου από την αρχή ως το τέλος. Ο Ταμίας μας Λάμπρος Καραγεώργος έπρεπε συνέχεια να φροντίζει ώστε τα έσοδα να παρακολουθούν έστω και από μακριά τα έξοδα. Αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου,- Βασιλική Καραγεώργου, Γιάννης Ηλ Τσόλκας, Θόδωρος Καραγεώργος, Βαγγέλης Ζαφρακάς και Βασίλης Τσαπαρής,- ο καθένας από τη μεριά του έκανε το καλύτερο δυνατό.
Το χωριό μας οφείλει τον δίκαιο έπαινο και τις θερμές του ευχαριστίες στα δυο Συμβούλια.