Με ανακοίνωση της η Β ΕΛΜΕ καταγγέλει την πιθανή συρρίκνωση των Περιφερειακών Λυκείων λόγω του νέου νόμου που βάζει αριθμητικούς περιορισμούς στη λειτουργία των τμημάτων κατεύθυνσης στα Γενικά Λύκεια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της B΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Με την υπουργική απόφαση 100835/Γ2 της 4ης Σεπτεμβρίου 2012 καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των τμημάτων κατεύθυνσης στα Γενικά Λύκεια.
Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τη συρρίκνωση των περιφερειακών Λυκείων αφού δεν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία όλων των κατευθύνσεων με αποτέλεσμα την μαζική φυγή των μαθητών προς τα Λύκεια που βρίσκονται στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.Για παράδειγμα στα περισσότερα Γενικά Λύκεια που βρίσκονται κοντά στο Αγρίνιο (όπως της Παραβόλας, του Παναιτωλίου κλπ) η Γ΄ Λυκείου έχει συνήθως 35 – 40 μαθητές και λειτουργεί με δύο τμήματα. Για να λειτουργήσει τμήμα κατεύθυνσης σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον 15 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι μία, δύο ίσως και οι τρείς κατευθύνσεις δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Πολύ σύντομα το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι το κλείσιμο αυτών των Λυκείων λόγω έλλειψης μαθητών και το στοίβαγμά τους στα σχολεία – γίγαντες του Αγρινίου σε τμήματα με περισσότερους από 30 μαθητές.
Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας ζητά την ακύρωση της παραπάνω απόφασης η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων Γενικών Λυκείων της περιοχής μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες, που πιθανότατα δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.Η απόφαση αυτή όμως αν εφαρμοστεί έχει κι άλλες συνέπειες:
-Εκατοντάδες συνάδελφοι θα χάσουν την οργανική τους θέση και κινδυνεύουν άμεσα με μετακινήσεις σε άλλους νομούς, με μετατάξεις ή και με απολύσεις.
-Εκατοντάδες μαθητές θα αντιμετωπίζουν καθημερινά απίστευτη ταλαιπωρία και ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για να μπορέσουν να φτάσουν στο σχολείο τους.
Πως συμβιβάζονται άραγε τα παραπάνω με τη δήλωση του υπουργού ότι «η Παιδεία αποτελεί εγγύηση των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής κινητικότητας».