Προβληματισμός στην ΠΕΔ για τον ΦοΔΣΑ Δ. Ελλάδας και τον περιφεριακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος έγινε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων κινητοποιήσεων των Δήμων.Κοινή διαπίστωση ήταν πως ο απολογισμός ήταν θετικός, καθώς η συμμετοχή των Δήμων στην αναστολή της λειτουργίας τους για τρεις μέρες, ήταν καθολική. Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στάση αναμονής έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστώσει αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την απόδοση των 35 εκατ. Ευρώ, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αποπληρωμή των δανείων των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τέλος Ζύθου, διαφημίσεων και Τ.Α.Π.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ τέθηκε από το δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και Ερυμάνθου Θάνο Καρπή και ένας προβληματισμός σχετικά με τον ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, το οργάνο που θα ελέχει όλους τους ΧΥΤΑ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τα εργαστάσια επεξεργασίας στερών αποβλήτων που θα κατασκευαστούν.

Σύμφωνα με τους τρείς δημάρχους ο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας είναι ένα δυσκίνητο όργανο που θα προκαλέσει σύγχυση και δυσλειτουργία, με ό,τι επακόλουθο αυτό θα έχει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι τρεις νομοί της περιφέρειας έχουν ήδη κάνει το σχεδιασμό τους και έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα γίνουν ανά νομό, τους ΧΥΤΑ, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.ά..

Το θέμα θα τεθεί και στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που ο Γ. Δημαράς ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Ελλάδας θα συγκαλέσει σε 15 μέρες το Δ.Σ. του. Εκεί θα υπάρξουν νεότερα…