Αντίδραση στο θέμα της ανάπλασης του δημοτικού πάρκου στο Αγρίνιο έχουμε και από την Λαϊκή Επιτροπή της Περιοχής Πάρκου που με ανακοίνωσή της σημειώνει πως η ανάπλαση που προτείνει η δημοτική αρχή ενέχει τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στο σφυρί» το Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου
Τον κώδωνα του κινδύνου στο λαό του Αγρινίου σημαίνει η «Λαϊκή επιτροπή της περιοχής Πάρκου» για να αποτρέψει τα σχέδια της Δημοτικής αρχής, να παραδώσει σε ιδιώτες τον μοναδικό ελεύθερο χώρο του, το Πάρκο.
Καλλικράτης, ΕΣΠΑ και σχεδόν 5.000.000 euro παραπέμπουν κατευθείαν σε συνθήκες εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας και μάλιστα σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και εξαθλίωσης του λαού, επεσήμανε χθες στη συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό περίπτερο ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τονίστηκε, από όλους σχεδόν που παραβρέθηκαν στην χθεσινή συγκέντρωση στο Πάρκο, ότι επιχειρείται η αξιοποίησή του στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, σε κάτι που είναι αντίθετοι, καθώς το Πάρκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Κίνησης Πολιτών», αποτελεί «Λαϊκή περιουσία».
Αντίθετα, η Δημοτική αρχή, που με τους εκπροσώπους της προσπάθησε «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», ευθυγραμμισμένη πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας και εφαρμόζοντας πλήρως τον «Καλλικράτη», προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση – εκχώρηση αυτού του χώρου σε ιδιώτες. Βλέπει την υπόθεση «Πάρκο» κάτω από τη λογική της ανταποδοτικότητας στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Έχει υπηρετήσει την πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και είναι σύμφωνη με τη λογική «πληρώνω για να έχω».
Δε θα αναφερθούμε στην ιστορία του πάρκου παρότι έχει ενδιαφέρον. Είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στον αστικό ιστό του Αγρινίου έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων με σημαντική συμβολή στην ισορροπία του οικοσυστήματος στην περιοχή.Ανεξάρτητα από τη μορφή διοίκησης, η κατάσταση του Πάρκου χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Η σημερινή εικόνα κατά κύριο λόγο οφείλεται στην εγκατάλειψη του για δεκαετίες και την απαξίωσή του – όπως ομολογεί άλλωστε στην τεχνική περιγραφή της μελέτης η Δημοτική αρχή.
Ωστόσο παρά τα σοβαρά προβλήματα και την εικόνα εγκατάλειψης, παραμένει σημαντική η επισκεψιμότητα του Πάρκου από τους κατοίκους. Καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα ο χώρος κατακλύζεται από οικογένειες για να πάρουν μια ανάσα τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή, μια βόλτα μέσα στο Πάρκο το οποίο ο απλός κόσμος το χρησιμοποιεί ως μοναδική έξοδο για περίπατο, αθλητισμό, ψυχαγωγία κ.ά., είναι αποκαλυπτική και συνάμα αποκαρδιωτική.Από τις παλιές και διαλυμένες μάντρες που θα συναντήσει όποιος μπει μέσα, τα άθλια δρομάκια, το παλιό Κηποθέατρο, τα παραμελημένα δέντρα και φυτά, τις κατεστραμμένες υποδομές (σπασμένες κολώνες φωτισμού, σπασμένες λάμπες ξεγυμνωμένα καλώδια, επικίνδυνοι πίνακες ΔΕΗ), μέχρι την επικίνδυνη «παιδική χαρά» ειδικά για τα χιλιάδες μικρά παιδιά που την χρησιμοποιούν .
Είναι βασική προϋπόθεση να παραμείνει το Πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου οποίος θα λειτουργεί για να καλύψει τις ανάγκες των Αγρινιωτών και να μην αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων.Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να παλέψουν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής. Ξεκάθαρο αίτημα όλων είναι το πάρκο να ανήκει στο λαό και να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχοι πόροι για τη λειτουργία του. Σκοπός να εξασφαλιστεί η χρήση και η λειτουργία του προς όφελος των κατοίκων και των αναγκών τους, να εμποδιστεί η κάθε είδους εμπορευματική του δράση.
Το Πάρκο αποτελεί πραγματική ανάσα για το λαό του Αγρινίου και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του από το λαό της περιοχής. Είμαστε κάθετα αντίθετα σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται.Το Πάρκο πρέπει να παραμείνει για τους εργαζομένους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής και είναι στην ευθύνη του εργατικού-λαϊκού κινήματος να διασφαλίσει αυτήν την προοπτική.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του Πάρκου
• Αποκλειστική χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών του Πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Αξιοποίηση του Πάρκου από το λαό, για τις δικές του ανάγκες.
• Προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τη συντήρηση-φύλαξη του Πάρκου.
ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ