Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη, αφού ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά τα δυο ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνο και το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Δεσμεύτηκε όμως πως το θέμα του χωροταξικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -που ακόμη δεν έχει ανοίξει- θα προχωρήσει μέσα από διαβούλευση με τους φορείς και τις κοινωνίες, αξιολόγηση των ιδρυμάτων και σε καμία περίπτωση πίσω από “κλειστές πόρτες”…
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης, οι δήμαρχοι Αγρινίου Π. Μοσχολιός, Μεσολογγίου Π. Κατσούλης, Ναυπάκτου Γ. Μπουλές καθώς και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος κ. Σερπάνος και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Πολίτης. Ο υπουργός παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος αφού ενημερώθηκε από τους προέδρους των δύο ιδρυμάτων ξεκαθάρισε πως το θέμα του «ακαδημαϊκού Καλλικράτη» δεν έχει ανοίξει ακόμη και όταν αυτό γίνει θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση και με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ πρόσθεσε πως τα κριτήρια των αλλαγών θα είναι ευρύτερα και όχι μονάχα χωροταξικά. Εννοώντας προφανώς την αξιολόγηση των ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό και οικονομοτεχνικό επίπεδο. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν και χωροταξικά κριτήρια.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Αρβανιτόπουλος, αφού επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και επομένως δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας, φάνηκε να είναι διαλλακτικός αλλά και “ουδέτερος” σχετικά με τα δύο ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμη είπε πως μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση όταν η Επιτροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάσει όλα τα δεδομένα, κάτι που τοποθετείται μέσα στο Δεκέμβριο. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε πως από τις αντιδράσεις του υπουργού στα όσα άκουσε, άφησε να εννοηθεί πως σημαντικό ρόλο τα παίξουν τα οικονομικά δεδομένα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και το θέμα των υποδομών τους. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εκπέμπψει μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τα ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας, αφού τουλάχιστον στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια, με εξαίρεση το ΤΕΣΥΔ στη Ναύπακτο.
Από τη μεριά τους οι τοπικοί φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές, τόνισαν πόσο σημαντικά για τις τοπικές οικονομίες είναι τα ιδρύματα του νομού και προσπάθησαν με τη σειρά τους να πείσουν τον υπουργό πως τόσο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνο όσο και το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχουν τις προϋποθέσεις να διατηρηθούν και να καταστούν βιώσιμα, στην περίπτωση ιδίως που αναβαθμιστούν με τη δημιουργία νέων υποδομών.Θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο πως τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα πρέπει το επόμενο διάστημα να έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο βιωσιμότητας των δύο ιδρυμάτων (σε ακαδημαϊκό και οικονομοτεχνικό επίπεδο) που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήμτα και τις προοπτικές των δυο ιδρυμάτων.
Γιώργος Βαρεμένος : Όχι στις οριζόντιες περικοπές με στενά δημοσιονομικά κριτήρια
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος σε σχετική του δήλωση αναφέρει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κλείσιμο των ιδρυμάτων του νομού και σημειώνει : Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει όντως ανάγκη από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση, που θα εκσυγχρονίσει το περιεχόμενο και τη λειτουργία της και θα άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Γι’ αυτό, ακριβώς, και πρέπει να γίνει με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια, που θα λαμβάνουν επίσης υπόψη τις αναφορές και τους δεσμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Οριζόντιες περικοπές με στενά δημοσιονομικά κριτήρια όχι μόνο δεν θα επιλύσουν, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώσουν τα σημερινά προβλήματα».