Επιστολή Ρόκου για το Πάρκο : “Στην εξέλιξη της Μελέτης δεν υπήρξε συμμετοχή του ΤΕΕ”

Σήμερα στο Δ.Σ. του Δήμου Αγρινίου υπάρχει ως πρώτο θέμα συζήτησης το έργο: “Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου”. Λόγω των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ (αποχές απο εκπροσωπήσεις, συμβούλια κ.λ.π.) ο Πρόεδρος κ. Ρόκος Κωνσταντίνος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο καθώς και τους επικεφαλείς των παρατάξεων ειδικά για το πρώτο θέμα. “Στην εξέλιξη της Μελέτης δεν υπήρξε καμμία ανταλλαγή απόψεων ή συμμετοχή από μέρους του ΤΕΕ Αιτωλαοκαρνανίας” σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ρόκος και προσθέτει πως “η σημερινή δύσκολη κατάσταση η οποία δυστυχώς εμπεριέχει επισφάλεια για την πραγματοποίηση του έργου, χρεώνεται άμεσα στην τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, μια τακτική στην οποία δεν χωρούσε η συμμετοχικότητα και η ενημέρωση του Αγρινιώτικου λαού”.

Η επιστολή έχει ως εξής:
Είναι γνωστό ότι από 8 εως 18 Οκτωβρίου 2012 οι Διπλ. Μηχανικοί βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις που εκτός των άλλων είναι η αποχή των εκπροσώπων και μελών του ΤΕΕ (Διπλ. Μηχανικοί Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές , Μισθωτοί, Ελ. Επαγγελματίες) από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια, Εκπροσωπήσεις της Χώρας, ενάντια στις μεθοδεύσεις υφαρπαγής των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, τις υπέρογκες και δυσβάστακτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και της κυοφορούμενης ένταξης των Κλάδων Υγείας του Ταμείου στο ΕΟΠΥΥ.
Ως εκ τούτου στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι δυνατόν να παρίσταται δια εκπροσώπου του.
Λόγω όμως της κρισιμότητας του 1ου θέματος με τίτλο «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου» είναι αναγκαίο να θέσω υπ΄όψιν προς το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε προς τον Δήμο Αγρινίου στις 26-10-2011 τις προτεινόμενες δράσεις για την περιοχή γύρωθεν του Πάρκου όσο και εντός αυτού. Είναι αναγκαίο να υπομνηθεί ότι στο στάδιο αυτό η κατάθεση απόψεων από φορείς ήταν προαπαιτούμενη από τους όρους του Προγράμματος (Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου) στο οποίο εντάσσεται το εν λόγω έργο. Από τις προτεινόμενες δράσεις πηγάζει ευθέως ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας εισηγείται και άρα συμφωνεί με την ενοποίηση του Πάρκου με τον αστικό ιστό γεγονός που προφανώς παραπέμπει σε αποξήλωση σημαντικού μέρους των υπαρχόντων περιβόλων. Οι άλλες δράσεις που προτάθηκαν για την περιοχή εντός του Πάρκου, δεν ελήφθησαν υπ΄όψιν , η απερρίφθησαν , εφ΄οσον κατά την εξέλιξη της Μελέτης δεν υπήρξε καμμία ανταλλαγή απόψεων η συμμετοχή από μέρους του ΤΕΕ Αιτωλαοκαρνανίας.
Τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής «Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικού Παρεμβατισμού» τα οποία και συνέταξαν το πόνημα των προτεινόμενων δράσεων τελειώνοντας αυτό τονίζουν την ανάγκη συμμετοχικότητας κατά την εκπόνηση της μελέτης η οποία τότε βρισκόνταν ήδη σε εξέλιξη ως στοιχείο προαπαιτούμενο για ένα τέτοιο έργο. Επίσης το αυτό τονίστηκε από τον υπογράφοντα κατά το Δημοτικό Συμβούλιο , όπου ήδη διαπιστωνόταν μέγιστη παρανόηση και σύγχυση.
Πέραν αυτών όμως μετά την ομόφωνη έγκριση της Μελέτης τον Φεβρουάριο του 2012 η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε σε μια δημόσια παρουσίασή της προς τους Αγρινιώτες με την οποία θα λάμβανε χώρα μια πλήρη ενημέρωση επι των προβλεπομένων της Μελέτης.
Έτσι είναι πρόδηλο ότι η σημερινή δύσκολη κατάσταση η οποία δυστυχώς εμπεριέχει επισφάλεια για την πραγματοποίηση του έργου, χρεώνεται άμεσα στην τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, μια τακτική στην οποία δεν χωρούσε η συμμετοχικότητα και η ενημέρωση του Αγρινιώτικου λαού.
Είναι σαφές ότι η πραγματοποίηση τέτοιων ευαίσθητων έργων απαιτούν την μέγιστη κοινωνική συναίνεση η οποία λόγω της τακτικής που υπήρξε δεν είναι παρούσα και η οποία συναίνεση αν δεν επιτευχθεί, το έργο θα βρίσκεται φορτισμένο υπό μια διαρκή αίρεση και συνεπώς μια διαρκή επισφάλεια.
Στην δεδομένη στιγμή θέτω υπόψιν του Συμβουλίου σας την δυνατότητα να ζητηθεί εκ μέρους του Δήμου, ο ορισμός Τεχνικού Συμβούλου (Αρχιτέκτονα) απο το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ή άλλου επιστημονικού φορέα ο οποίος θα συνδράμει συμβουλευτικά κατά την εξέλιξη του έργου σε θέματα μελέτης εφαρμογής , επιμέρους αλλαγών ( όσες επιτρέπει η νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων) και γενικότερα σε ζητήματα που θα ανακύψουν κατά την υλοποίηση της μελέτης.
Η δυνατότητα αυτή είναι δυνατόν να δράσει καταλυτικά και να αυξήσει το αίσθημα συμμετοχικότητας και ασφάλειας από μέρους του μη συναινούντος σήμερα κόσμου, τουλάχιστον στο μέρος εκείνο που αφορά την ομαλή εξέλιξη του έργου απομακρύνοντας καχυποψίες και σενάρια που τυχόν διατυπώνονται ως προς αυτά που θα λάβουν χώρα κατά την υλοποίηση του έργου. Η παρούσα αποστέλλεται με την παράκληση προς τον Πρόεδρο να αναγνωσθεί αυτή προς το Δημοτικό Συμβούλιο πριν την συζήτηση του θέματος.