Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του γλύπτη Θόδωρου «Στίγματα πορείας-ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
ARTηρία Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012,ώρα 20.30
Ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» σας καλεί στην εκδήλωση που οργανώνει μαζί με τον καλλιτεχνικό οργανισμό ARTηρία, για την παρουσίαση του βιβλίου του γλύπτη Θόδωρου «Στίγματα πορείας-ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
Το βιβλίο είναι έκδοση των πανεπιστημιακών εκδόσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του οποίου ο Θόδωρος υπήρξε καθηγητής στην έδρα της Πλαστικής της Αρχιτεκτονικής σχολής.Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Αρχιτέκτονα Ανδρέα Λαμπρόπουλο, διδάκτορα Ε.Μ.Π., ο οποίος υπήρξε μαθητής του Θόδωρου και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου και από την κ. Κωνσταντίνα Μπάδα καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Λευκάδα καθώς ο Θόδωρος, τα τελευταία χρόνια, έχει αδιάλειπτη παρουσία στο πολιτιστικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Λευκάδας, είτε ως τιμώμενο πρόσωπο, είτε ως συμμετέχων σε forα προβληματισμού και διαλόγου, σχετικά με ζητήματα της τέχνης, του πολιτισμού, της παιδείας αλλά και του περιβάλλοντος, του αστικού τοπίου, του δημόσιου χώρου και της βιώσιμης ανάπτυξης. Την ενασχόληση του με τα θέματα του δημόσιου χώρου, ο ίδιος την δικαιολογεί ως φυσικό επακόλουθο της σχέσης του με τη Γλυπτική καθώς, όπως λέει «εννοώ την τέχνη ως επικοινωνία που σημαίνει πως δεν είναι ατομική ευθύνη του καλλιτέχνη και καθώς η Γλυπτική στην ιστορία της ανθρωπότητας λειτουργούσε στο δημόσιο χώρο ήταν επόμενο να ενδιαφέρομαι για το δημόσιο περιβάλλον..».
Τον Αύγουστο του 2002 ο Θόδωρος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο μαζί με την Κική Δημουλά και τον Θανάση Βαλτινό στο ετήσιο συμπόσιο που οργανώνεται στο πλαίσιο των γιορτών λόγου και τέχνης από το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας και την Εταιρία Λευκαδικών μελετών το οποίο ήταν αφιερωμένο στο τρίπτυχο: Ποίηση / Πεζογραφία / Γλυπτική.
Τον Απρίλιο του 2007 ήταν κύριος ομιλητής στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στο Πνευματικό κέντρο ο Δήμος Λευκάδας και το Εργαστήριο Αστικού τοπίου, το οποίο συντονίζει ο ίδιος, με θέμα «Πολιτισμικά πρότυπα 21ου αιώνα-οικιστική ανάπτυξη και φυσικό περιβάλλον». Τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν προσκεκλημένος ομιλητής του φιλοσοφικού καφενείου της ARTηρίας με θέμα « Μartin Heidegger-η προέλευση του έργου τέχνης»
Τα τρία τελευταία χρόνια 2010, 2011, 2012 συμμετέχει στις συναντήσεις του Ιουλίου στον Αλέξανδρο που οργανώνει με απρόσμενη συμμετοχή του κοινού ο σύλλογος μας. Το 2010 ως ομιλητής, όπου μίλησε για την τέχνη ως δραστηριότητα του πολιτισμού και της ευρύτερης παιδείας και όχι μόνο ως «πολιτισμικό σύστημα» παραγωγής αντικειμένων «τέχνης» που διακινεί στην αγορά αισθητικά «πρότυπα» του συρμού, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ποιοτικών κριτηρίων διαβίωσης, συμβίωσης, επιβίωσης. Το 2011 ως συντονιστής στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι δρόμοι της Λευκάδας αλλιώς» και το 2012 ως « ενεργός ακροατής» και συνομιλητής. Εξάλλου όλ’αυτά τα χρόνια δεν έπαψαν να τον απασχολούν τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Λευκάδας, με το Εργαστήριο Αστικού Τοπίου μάλιστα, έχει επεξεργαστεί την ενδιαφέρουσα πρόταση: «Λευκάδα πράσινο νησί».
Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος στον πρόλογο του βιβλίου σκοπός της έκδοσης δεν είναι η παρουσίαση κάποιας θεωρίας περί Τέχνης, αλλά το να τεθούν ερωτήματα ώστε αυτά να αποτελέσουν κεφάλαιο παιδείας και έρευνας, εφαλτήριο για νέες μελέτες στα ζητήματα της Τέχνης, της Αρχιτεκτονικής, του Περιβάλλοντος στην προοπτική του 21ου αιώνα.
Με το παραπάνω σκεπτικό σας καλούμε να συμμετάσχετε στο διάλογο που θα γίνει πάνω στα κρίσιμα αυτά ζητήματα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου. Tο βιβλίο διατίθεται ήδη από το βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση.