“Διχάζει το πάρκο στο Αγρίνιο” : δημοσίευμα της “Καθημερινής”

Του Γιωργου Λιαλιου
Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του μεγαλύτερου πάρκου στο Αγρίνιο διχάζει την κοινωνία της πόλης. Από τη μια πλευρά βρίσκεται μια σημαντική ομάδα κατοίκων, που καταγγέλλει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κοπή δεκάδων αιωνόβιων δέντρων και θα αλλοιώσουν εντελώς τη φυσιογνωμία του πάρκου, προετοιμάζοντας την έλευση… τραπεζοκαθισμάτων. Από την άλλη πλευρά, ο δήμος υποστηρίζει ότι η ανάπλαση είναι απαραίτητη για να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του πάρκου και σημειώνει ότι θα φυτέψει τα διπλάσια δέντρα απ’ όσα χρειάζεται να κοπούν. Αξιοσημείωτος πάντως είναι ο ιδιαίτερα υψηλός προϋπολογισμός του έργου, 4,7 εκατ. ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση, για ένα έργο που δεν έχει «βαρύ» κατασκευαστικό αντικείμενο.

Ανάσα πρασίνου
Το Παπαστράτειο πάρκο δημιουργήθηκε σε κτήμα 54 στρεμμάτων το 1925. Με την εξάπλωση της πόλης, περικυκλώθηκε έπειτα από χρόνια από τον πολεοδομικό ιστό, αποτελώντας την κυριότερη ανάσα πρασίνου του Αγρινίου. Η πρώτη πρόταση για την ανάπλασή του έγινε πριν από μια δεκαετία, με την ανάθεση μελέτης σε ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ. Η μελέτη αναθεωρήθηκε και επανήλθε πριν από ένα έτος, ενώ το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 4,7 εκατ. ευρώ. «Η μελέτη θα αλλάξει πλήρως τη μορφή και τη χρήση ενός ιστορικού χώρου, στον οποίο έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Αγρινίου», λέει στην «Κ» η κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας και εκ των αντιδρώντων στα σχέδια ανάπλασης. «Ο δήμος σχεδιάζει εκτεταμένη κοπή δέντρων, τα περισσότερα ενός αιώνα, για να φυτέψει γκαζόν και τσιμέντο. Παράλληλα, θα κατεδαφίσουν τις μάντρες που το περιβάλλουν, ανοίγοντας τον δρόμο για καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Οπως είναι σήμερα, το πάρκο δεν έχει επισκεψιμότητα, δεν είναι φιλικό. Με την ανάπλαση, το ισοζύγιο των δέντρων θα βελτιωθεί, αφού θα κοπούν 48 δέντρα και θα φυτευθούν 92 νέα. Η “υποβάθμιση” της μάντρας θα γίνει προκειμένου να υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του πάρκου για λόγους ασφαλείας. Για τους ίδιους λόγους θα κοπεί και η χαμηλή βλάστηση μέσα στο πάρκο. Η διαρρύθμισή του και η οδοποιία θα παραμείνει ως έχει και θα εκσυγχρονιστεί». Οσον αφορά το υψηλό κόστος του έργου, ο κ. Μοσχολιός εκτιμά ότι δικαιολογείται από τα έργα φωτισμού, αυτόματης άρδευσης και πυρασφάλειας.
Πηγή: kathimerini.gr