Την πρόθεσή του να κινηθεί δικαστικά για την ακύρωση της “έωλης και καταστροφικής”, όπως τη χαρακτηρίζει, ρύθμισης για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Εκτός απροόπτου ο ΣΠΕΦ δε θα είναι ο μόνος εκπρόσωπος του κλάδου που θα επιχειρήσει να προσβάλει δικαστικά το μέτρο αφού ανάλογες ενέργειες έχει προαναγγείλει και ο ΠΑΣΥΦ, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών από πλευράς μεμονωμένων επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το «χαράτσι» είχε αποφασιστεί να επιβληθεί αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά σε ποσοστά 25%, 29% και 35% επί του τζίρου. Στη συνέχεια και μετά τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς αλλά και βουλευτών προχώρησε σε “εκπτώσεις” στους δύο υψηλότερους συντελεστές (27% από 29% και 30% από 30%) ενώ παράλληλα επέκτεινε την ισχύ του με ένα χαμηλότερο αλλά οριζόντιο ποσοστό 10% σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Από την έκτακτη εισφορά, το ΥΠΕΚΑ αναμένει έσοδα της τάξης των 240 εκατ. ευρώ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΠΕΦ έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια της χθεσινής οριακής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και της περιλαμβανόμενης ισοπεδωτικής παρέμβασης στα οικονομικά των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ ευρύτερα, η Κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο επέβαλε υπέρογκη εισφορά επί του κύκλου εργασιών τους, σαν να ευθύνονται αυτές αποκλειστικά για τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και όχι οι στρεβλώσεις υπέρ του φυσικού αερίου που νοθεύουν προς τα κάτω την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) που αποτελεί την βάση του λογαριασμού αυτού.
Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Νομοσχεδίων της Βουλής αποτελεί κόλαφο για την Κυβέρνηση. Το νομοθέτημα έκτρωμα για τις ΑΠΕ αυτό πάσχει σοβαρά από σειρά βαρύτατων νομικών ελαττωμάτων όπως η ευθεία, μη αναλογική, μη ανταποδοτική παρέμβαση στα οικονομικά ανεξάρτητων επιχειρήσεων η οποία μάλιστα δύναται να συνιστά δραματική αλλαγή της περιουσιακής τους κατάστασης ακόμη και σε επίπεδο διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιβολή της ειδικότερα επί του τζίρου αποτελεί ακραίο μέτρο, χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση άλλων ηπιότερων παρεμβάσεων σε επίπεδο καθαρών κερδών.
Επιπλέον στην γνωμοδότηση διατυπώνεται ευθέως η σκέψη πως μέσω της εισφοράς αυτής το Κράτος αθετεί μονομερώς τις συμβάσεις του με τους πολίτες εκ των υστέρων. Η διαπίστωση αυτή είναι εξόχως σημαντική στην περίπτωση των ΑΠΕ διότι η αγορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές είναι μονοψώνιο, δηλαδή ο κρατικός λειτουργός της αγοράς αποτελεί τον εκ του νόμου μοναδικό πελάτη – αντισυμβαλλόμενο των παραγωγών, συνεπώς δύναται να συνιστά και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και μάλιστα υπέρ του ίδιου.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν «σπουδαίο λόγο» έκτακτης και απρόβλεπτης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση παρότι επανειλημμένα της ετέθη από τους Φορείς της αγοράς, αδιαφόρησε πλήρως για τις συνέπειες της πράξης της αυτής όσον αφορά στον δανεισμό των επιχειρήσεων. Το τραπεζικό σύστημα αν και έχει επανειλημμένα ενισχυθεί και κεφαλαιοποιηθεί με κρατικά χρήματα, εξαιρέθηκε της «μέριμνας» της Κυβέρνησης. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι η αγορά θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου και της προσαρμογής του στα νέα οικονομικά δεδομένα. Αναδιάρθρωση η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο σε χρονικές παρατάσεις της διάρκειας των δανείων στο μέγιστο δυνατό αλλά θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσεις στα υπέρογκα επιτόκια που σήμερα ισχύουν.
Ο ΣΠΕΦ θα κινηθεί άμεσα δικαστικά για την ακύρωση της έωλης και καταστροφικής ρύθμισης αυτής. Στο ενδιάμεσο ωστόσο και μέχρι την κατάπτωση του νόμου της εισφοράς θα ασκήσει κάθε πίεση και μέσο ώστε όλοι οι παραγωγοί να επιβιώσουν της σκοτεινής αυτής περιόδου που ανοίγεται μπροστά τους μέχρι την δικαίωση. Αυτό αφενός σχετίζεται με το τραπεζικό σύστημα, που προς το παρόν η Κυβέρνηση προνομιακά έθεσε στο απυρόβλητο, αφετέρου όμως αφορά και τις δομικές στρεβλώσεις του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ που όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει λειτουργούν σκανδαλωδώς υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής από εισαγόμενο φυσικό αέριο γεννώντας έτσι συνεχώς ελλείμματα».
πηγή : agronews.gr