Θέμα ημερών η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τους παγωμένους Αυτοκινητόδρομους

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών σύμφωνα με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στους παγωμένους αυτοκινητόδρομους της χώρας.Οι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), Ολυμπία Οδός και Ιονία Οδός είναι μπλοκαρισμένοι εδώ και δεκαοκτώ μήνες εξαιτίας πολλών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων η άρνηση των εμπλεκόμενων τραπεζών να τα χρηματοδοτήσουν.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και αμέσως μετά ξεκινά η διαπραγμάτευση με τις 41 συνολικά Τράπεζες, ελληνικές και ξένες. Όπως ανέφερε ο κος Χατζηδάκης «η συμφωνία με τους παραχωρησιούχους θα είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά απαιτείται οπωσδήποτε η συμφωνία των τραπεζών. Λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολύ δύσκολο κλίμα».Σύμφωνα με τον Υπουργό «η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μείνουν τα έργα αυτά ζωντανά. Είναι ζωτικά για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο για τα οφέλη που επιφέρουν σε ρυθμό ανάπτυξης και θέσεις εργασίας, αλλά και των ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν, με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΜ
Στον απολογισμό του Υπουργείο ΑΝΥΠ ο Υπουργός ανέφερε πως συνεχίζεται η επέκταση του Μετρό της Αθήνας προς Ανθούπολη, Ελληνικό και Χαϊδάρι μέσα στο 2013. Επίσης έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο της επέκτασης του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017. Στο τέλος του 2012 θα αρχίσουν και τα έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά.

Στην Θεσσαλονίκη συνεχίζεται το μεγάλο έργο για τον Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο ξανά από τον Ιούλιο αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τον ανάδοχο, αλλά και με τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει από τις αρχαιολογικές έρευνες. Δεν έγινε κάποια αναφορά για την ανάδειξη αναδόχου για την μεγάλη επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ο κος Χατζηδάκης στην συνέχεια της ομιλίας του είπε πως μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σιδηροδρομική επέκταση στο Λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά. Μία εξέλιξη που θα δώσει δύναμη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα αλλάξει την εικόνα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στη χώρα μας.

Προχωρούν επίσης παρεμβάσεις στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς. Ο διαγωνισμός για τηλεματική μπήκε στην τελική του φάση. Το ίδιο και ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εν τω μεταξύ, μετά από πολύ καιρό, τον Οκτώβριο είχαμε αύξηση στις εισπράξεις κατά 10% λόγω των αυξημένων ελέγχων εισιτηριοδιαφυγής.

Τους τελευταίους 4 μήνες δημοπρατήθηκαν ή εκτελούνται ήδη 14 έργα, περιφερειακής κλίμακας, ενώ ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε επίσης στα έργα ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, προχωρούμε μια σειρά από διαρθρωτικές Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις
Το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Προχωρά η αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013.

πηγή : ypodomes.com