Καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μνημονίου λόγω των εκλογών αλλά και σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες από την τρικομματική κυβέρνηση αναφέρει η Τρόικα στο προσχέδιο της Έκθεσης Αξιολόγησης για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης, προβλέποντας μέτρα 4 δισ. για το 2015-16.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο της Έκθεσης που δημοσιεύει σήμερα το iefimerida.gr, το οποίο προφανώς κατέθεσε η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν για συζήτηση στο χτεσινό Eurogroup, προβλέπεται ανάπτυξη από το… 2015, έτος κατά το οποίο το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο αποκορύφωμά του. Οι τροϊκανοί προβλέπουν ότι το 2013 θα είναι το πρώτο έτος όπου δεν θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, ενώ για το 2014 βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Το 2015 θα παράγουμε 190 αλλά θα χρωστάμε 352 δισ.
Την ίδια ώρα όμως το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας το 190% του ΑΕΠ το 2015, από 147,9% του ΑΕΠ το 2010. Σε απόλυτους αριθμούς το 2015 θα χρωστάμε 352,8 δισ. ευρώ ενώ το ΑΕΠ θα έχει πέσει στα 190 δισ. από 222,2 δισ. το 2010.Όπως αναφέρει η Τρόικα, «με τις πρόσφατες κρίσιμες αποφάσεις και την επέκταση των δεσμεύσεων με το νέο Μνημόνιο, η Ελλάδα ανανέωσε τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και υλοποίησε σημαντικές προϋποθέσεις».
«Ένας μεγάλος αριθμός μέτρων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί το καλοκαίρι, αλλά και νέα μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία με την αξιολόγηση ελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου», υπογραμμίζει η Τρόικα επισημαίνοντας ότι ψηφίστηκε ο νόμος για τις περικοπές και ο Προϋπολογισμός του 2013. «Αυτά τα βήματα που δοκίμασαν την συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης συνεργασίας, βελτίωσαν σημαντικά την συνολική συμμόρφωση με το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν μερικά θέματα από τις αρχές», σημειώνεται στην Έκθεση.«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια» τονίζει η Τρόικα και βγάζει κόκκινες κάρτες καθώς όπως υπογραμμίζει «ένας σημαντικός αριθμός μέτρων που έχουν ζητηθεί από τον Μάρτιο, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα».
Δεν φταίει το Πρόγραμμα, αλλά η αβεβαιότητα
Για τα αίτια που το Πρόγραμμα δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα τους στόχους τους για την ανάπτυξη της οικονομίας, η Τρόικα αναφέρει ότι «η ακραία αβεβαιότητα για τις εξελίξεις είχαν επιπτώσεις στην οικονομία, και αυτό επιβαρύνει το Πρόγραμμα». Παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2012, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6% ενώ το 2013 θα μειωθεί κι άλλο, κατά 4,2%. Ωστόσο προβλέπουν ότι το 2013 θα είναι το σημείο καμπής, που θα ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.
Για να γίνουν εφικτά αυτά όμως, η Τρόικα υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιστρέψει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές και χρηματοδότηση μεγάλων έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι δανειστές μας αναφέρουν ότι όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα οι εργασιακές αλλαγές, αύξησαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας, και μείωσαν τον πληθωρισμό.
Για να υπάρξουν επενδύσεις και ανάκαμψη, η Τρόικα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, και αναφέρει χαρακτηριστικά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των μεταφορών και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.Η Τρόικα αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά 9% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009, και φτάνοντας πολύ κοντά στο στόχο για έλλειμμα 1% το 2012.
Επιμήκυνση κατά 2 χρόνια: Απαιτούνται 4 δισ. ευρω και βλέπουμε…
Η Τρόικα παραδέχεται για πρώτη φορά σε δημόσιο έγγραφο ότι θα δοθεί επιμήκυνση του Προγράμματος κατά δύο έτη. Όπως γράφουν οι ελεγκτές μας, η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, έκανε αδύνατη την δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στην αρχική περίοδο 2013-2014 καθώς θα απαιτούσε μια μη ρεαλιστική προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι. Αν δεν δινόταν επιμήκυνση, γράφουν οι ελεγκτές στη σελίδα 17, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ύψους 20,7 δισ. για το 2013-14 που θα αύξαναν ακόμα περισσότερη την ύφεση σε συνδυασμό με την ελλειπή εφαρμογή του Προγράμματος, ιδιαίτερα στον τομέα της φοροδιαφυγής και των κοινωνικών παροχών. Έτσι, τα μέτρα «απλώθηκαν» σε 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 και 3,9 για το 2014 (συνολικά 13,5 δισ για τη διετία), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014 μετατράπηκε σε 1,5%, ενώ το Έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% το 2016.
Η επιμήκυνση κατά δύο έτη, επισημαίνουν οι τροϊκανοί, συνεπάγεται και αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Για την περίοδο 2015-2016, η Τρόικα αναφέρει ότι θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4 δισ. ευρω, ενώ για τα επόμενα χρόνια, οι ελεγκτές δηλώνουν… αδυναμία πρόβλεψης. «Οι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια είναι ενδογενώς αβέβαιες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση της ανάκαμψης και την απόδοση των μέτρων που θα έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια».
Κενό το κεφάλαιο για το χρέος και τη βιωσιμότητά του
Στο προσχέδιο της Εκθεσης, δύο κρίσιμα κεφάλαια μένουν κενά. Πρόκειται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τις προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα έτη. Αυτό οφείλεται στην διχογνωμία μεταξύ Γερμανίας-ΔΝΤ για το αν είναι βιώσιμο το χρέος μας ή όχι. Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, το Ταμείο υποστηρίζει σθεναρά ότι είναι απαραίτητο ένα νέο κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, θέση με την οποία διαφωνεί η Γερμανία.
Το μόνο που αναφέρεται στην Εκθεση είναι ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι σήμερα 148,6 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Τρόικα, 73 δισ. από το πρώτο Πρόγραμμα και 75,6 δισ. από το δεύτερο Πρόγραμμα, ενώ υπογραμμίζεται με έμφαση ότι το ρίσκο του προγράμματος παραμένει πολύ μεγάλο.
Πηγή: iefimerida.gr