Δεν θα δώσει λίστες εργαζομένων ο δήμος Αγρινίου

Ρεπορτάζ Δημήτρης Παπαδάκης
Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να εκδώσει ψήφισμα αντίθεσης στη διαθεσιμότητα και να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχοι να μην αποστείλει λίστας εργαζομένων και καμίας διαπιστωτικής πράξης σε Κρατική Υπηρεσία ή Υπουργείο ή Δημόσια αρχή.

Παρουσία δεκάδων εργαζόμενων του δήμου Αγρινίου που κινδυνεύουν να ενταχτούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των εργαζομένων στο δήμο η ρύθμιση αυτή αφορά 23 υπαλλήλους με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και αν δεν καλύψουν άλλες ανάγκες στο δημόσιο μετά από περίοδο ενός χρόνου -με το 25% του μισθού τους- θα απολυθούν.

Ο Π. Μοσχολιός στην εισηγησή του έκανε λόγο για ένα μια ρύθμιση “άδικη αποσπασματική και φτιαγμένη στο πόδι” γιατί τελικά με τις οριζόντιες περικοπές στους δήμους ευνοεί αυτούς που έκαναν κακοδιαχείριση και γιατί προβλέπει για “10 υπαλλήλους και πάνω”, κάτι που σημαίνει ότι όποιος δήμος έχει πάνω από τόσους φεύγουν όλοι, και όποιος έχει μέχρι εννιά, μένουν όλοι…!!! Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα να μην αποστείλει στοιχεία στο υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεχθούμε τώρα τις απολύσεις, θα ανοίξει η πόρτα και για άλλες. Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως ο κ. Μανιτάκης έλεγε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις προσωπικού και τελικά πάρθηκε αυτή η απόφαση ερήμην της αυτοδιοίκησης. Τέλος αναφέρε πως στον δήμο Αγρινίου με τους 550 εργαζόμενους δεν περισσεύει κανένας και πως δεν έχουν γίνει διορισμοί…

Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Καραμπούλιας
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Κουζέλης και ο νομικός τους εκπρόσωπος κ. Καραμπούλιας. Ο πρώτος διάβαζε την απόφαση του σωματείου και κάλεσε το δήμο να στηρίξει τον αγώνα τους. Ο κ. Καραμπούλιας από την πλευρά του ζήτησε από το δήμαρχο να μη συντάξει καμιά διαπιστωτική πράξη που θα σημάνει διαθεσιμότητα. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι ζήτησε ακόμη στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αναγνωριστεί ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να προσδιουριστούν αυτές, ώστε έτσι να δώθει η δυνατότητα οποιαδήποτε απόφαση να προσβληθεί σε διοικητικά Εφετεία.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον Ν. Καζαντζή να εκφράζει την πλήρη στήριξη της παράταξής του στους εργαζομένους δηλώνοντας πως όχι μόνο δεν πρέπει να απολυθεί κανείς αλλά και ο δήμος να τους παράσχει νομική υποστήριξη. Ωστόσο αρχικά εξέφρασε την απορία του για την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας πως αν ο δήμαρχος έχει την ευχέρια να μην εκδώσει διαπιστωτική πράξη, να μην το κάνει. Ακόμη ο κ. Καζαντζής είπε με νόημα πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι άνθρωποι που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αναρωτώμενος ποιους εκπροσωπεί ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων το σωματείο συνολικά ή όσους κινδυνεύουν με απόλυση.

Ο Β. Νικάκης από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού έκανε μια αναλυτική περιγραφή όσων απολύσεων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τα έτη μέχρι το 2016 στους δήμους, σημείωσε πως η παράταξή του είχε προειδοποιήσει για το ρόλο του Φούχτελ αλλά και του Γερμανό πρόξενου στη Θεσσαλονίκη (που σήμερα προπηλακίστηκε στη ΔΕΘ) που ως πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών θέλουν να πάρουν ό,τι έχει απομείνει στη χώρα και τους δήμους αναφερόμενος στο ταμείο που έχει δημιουργηθεί από την ΚΕΔΕ με τη σύπραξη ιδιωτών και της Attica Bank για να δωθούν σε ιδιώτες τα δίκτυα ύδρευσης, οι ΧΥΤΑ κ.α. Τέλος επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό λέγοντας πως με όσα λέει αθώωνει την ενδοτική κατά τον ίδιο στάση της ΚΕΔΕ.

Ο ανεξάρτητος Δημήτρης Σταμάτης έκανε πρόταση για ομαδική παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου (κάτι που θα προκαλούσε εκλογές), κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Μάλιστα με αφορμή την πρότασή του αυτή είχε και ένα φραστικό επεισόδιο με τον του αντιδήμαρχο Βλ. Σφυρή. Ακόμη ο Δ. Σταμάτης πως χειρότερο και από τις απολύσεις οι υπαλλήλοι διαχωρίζονται από την κυβέρνηση ώστε ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που μένουν και αυτούς που φεύγουν. Στην συνέχεια ωστόσο αποχώρησε λέγοντας ότι δεν ψηφίζει “ψηφίσματα που δεν έχουν καμιά σημασία” και εμμένοντας στην πρότασή του για ομαδική παραίτηση.

Εν τέλει το ψήφισμα του δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς η Πανδημοτική Πρωτοβουλία διαφώνησε στο σημείο που αυτό που έκανε λόγο για “εξουσιοδότηση δημάρχου ώστε να μην επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων” ζητώντας να σημειωθεί στο ψήφισμα “εξουσιοδότηση για κάθε νόμιμη ενέργεια”. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ζήτησαν μια πιο νομική περιγραφή του αιτήματος, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμά του εκφράστηκε περισσότερο πολιτικά.

Ακολουθεί το ψήφισμα του δήμου Αγρινίου:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου Κα! της αποστολής που του ανέθεσαν οι πολίτες του Αγρινίου, τονίζει απερίφραστα ότι δεν διαπραγματεύεται οτιδήποτε αποδυναμώνει, απαξιώνει και ευτελίζει το θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι Δήμοι της χώρας, έχουν συμβάλει όσο κανείς άλλος φορέας στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, αφού η χρηματοδότησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μειώθηκε από το 2009 στο 2012 κατά 60% και οι επιχορηγήσεις τους για επενδύσεις από τη ΣΑΤΑ μειώθηκαν κατά 55,16%, ενώ οι αποδόσεις της ΣΑΤΑ το 2012 είναι έως τώρα μηδενικές.
Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος, μέσα από τις δομές και τις δράσεις της, καθώς και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη.
Κι ενώ από 1-1-2013 περισσότερες από 200 νέες αρμοδιότητες που αγκαλιάζουν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους περιέρχονται στους Δήμους, το ίδιο χρονικό διάστημα βρίσκει εφαρμογή το καθεστώς της Διαθεσιμότητας, όπως προβλέπεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο.
Στη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήρθε να προστεθεί το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, γεγονός που δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει παράλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:
Εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί το Δήμο σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου του. Όλοι σι εργαζόμενοι του Δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, είναι απολύτως απαραίτητοι, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Τονίζει ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν Θα γίνει συμμέτοχος σ’ αυτή τη διαδικασία και εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να μην επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων και καμίας διαπιστωτικής πράξης σε Κρατική Υπηρεσία ή Υπουργείο ή Δημόσια αρχή.