Απολύσεις, εποπτεία, υποχρηματοδότηση : “Όχι” σε όλα από την ΠΕΔ Δτικής Ελλάδας

Να μην στείλει στο αρμόδιο υπουργείο τα στοιχεία των εργαζομένων που σύμφωνα με το νεό νόμο τίθενται σε διαθεσιμότητα για απόλυση, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για του  Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ και την απειλή των ομαδικών παραιτήσεων για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση επαναφέρει η ΠΕΔ Δτικής Ελλάδας σε ψήφισμά της.

Αναλυτικά :
Η ΠΕΔ Δυτικής Ελλαδας κατά την έκτακτη Συνεδρίαση του ΔΣ της, χθες Τετάρτη 14‐11‐2012, διαπιστώνει την απόλυτα δυσχερή θέση, στην οποία περιέρχονται οι Δήμοι της χώρας, με τον καταιγισμό των μέτρων που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται μετά την ψήφιση του “Μεσοπρόθεσμου”, αλλά και του νέου προϋπολογισμού 2013. Θεωρεί ότι η ενορχηστρομένη αυτή επίθεση στον θεσμό της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης, ξεπερνάει κάθε πρόθεση “δημοσιονομικής προσαρμογής”, εμφανίζοντας ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά ομαδικής δίωξης των πυρήνων αυτών της “Τοπικής Δημοκρατίας”, καταρρακώνοντας και καταβαραθρώνοντας τον πλησιέστερο προς τον πολίτη θεσμό.

Μια τέτοια συντονισμένη επίθεση σε όλες τις παραμέτρους του θεσμού (αυτοτέλεια, οικονομική βιωσιμότητα, προσωπικό)με χαρακτηριστικά “πογκρόμ” επιχειρεί “να τελειώσει” μια για πάντα με την εκάστοτε τοπική πολιτική βούληση, δηλαδή με την δημοκρατία της βάσης. Όμως όλοι εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι δηλώνουμε απερίφραστα ότι έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου και της αποστολής μας, για την οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε αποδυναμώνει και εξευτελίζει την λειτουργία μας στον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καιμάλιστα σε μια περίοδο, όπου περισσότερο παρά ποτέ, ο πολίτης έχει ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας, υποστήριξης της τοπικής οικονομίας κλπ.

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ
Μοναδικός και προφανής στόχος της κυβέρνησης καιτης “τρόϊκας”, με την δημιουργία του παρατηρητήριου Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, είναι η παρέμβαση στην λειτουργία και την αυτονομί των Δήμων και η μετατροπή τους σε όργανα επιβολής σκληρής μνημονιακής λιτότητας, καταργώντας τον θεμέλιο λίθο του “αυτοδιοίκητου”. Έχοντας συστήσει ήδη από το 2010, την Ελεγκτική Επιτροπή για τους Δήμους που υπάγονται στην διαδικασία εξυγίανσης, με αποδεδειγμένα καλή συνεργασία και άριστη λειτουργία, θα είμασταν ανοιχτοί, σε τυχόν βελτιωτικές προτάσεις του Υπουργείου, στα πλαίσια λειτουργίας του παραπάνω οργάνου. Δεν υπήρχε συνεπώς κανένας απολύτως λόγος για την δημιουργία παρατηρητηρίου, που ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, παρά μόνο προθέσεις εκ του πονηρού. Δεδομένου δε ότι η μεθόδευση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλει των ΟΤΑ, η Αυτοδιοίκηση προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της.

Διαθεσιμότητα Υπαλλήλων

Σε μια περίοδο όπου 200 νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες (από 1­‐1-­2013) έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κάθε ένας υπάλληλος είναι απολύτως απαραίτητος για την λειτουργία των Δήμων. Συμφωνούμε για μια εξορθολογισμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, βασισμένη στην υγιή κινητικότητα, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια,με διαδικασίες αξιολόγησης‐κατάρτισης και επανεκπαίδευσης του προσωπικού, όπου απαιτείται. Δηλώνουμε απερίφραστα, την πλήρη διαφωνία μας με τον θεσμό της διαθεσιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, όπως αυτός περιγράφεται στον πρόσφατο Νόμο και κανένας από εμάς δεν πρόκειται να επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστας εργαζομένων σε κρατική υπηρεσία η Υπουργείο. Ενδεχόμενες απολύσεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων, αποδιαρθρώνουν ιδιαίτερα  κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες , κοινωνικοπρονοιακές δομές και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει.

Οικονομικά των ΟΤΑ
Με ολική κατάρρευση απειλούνται οι   Δήμοι της χώρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2013 όπου εμφανίζεται τεράστια απόκλιση (ύψους  1.738 εκ. ευρώ) μετά των προβλεπόμενων  πόρων και αυτών που  δικαιούται η Αυτοδιοίκηση. Την ίδια  περίοδο η κυβέρνηση αδιαφορώντας και καταστρατηγώντας τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζει να μεταφέρει πλήθος  νέες αρμοδιότητες, χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων, περικόπτοντας αντίθετα τους ήδη υπάρχοντες πόρους,  μετατρέποντας τον θεσμόσε  θέατρο του παραλόγου. Η Αυτοδιοίκηση δέχεται συγχρονισμένο καταιγισμό συκοφαντιών προσπαθώντας να την στοχοποιήσουν ως τον κατ’εξοχήνσπάταλο θεσμό, κάτι  που όμωςδιαψεύδεται εντελώς από τους αριθμούς. Το συνολικό χρέος των Δήμων ανέρχεται σε 2.6 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσοστιαίο χρέος  απόόλες τις χώρες  τις Ευρώπης, ενώ αποτελεί μόνο το 0.8% του συνολικού  δημόσιου χρέους της χώρας μας. Άρα δεν είναι οι Δήμοι αυτοί που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος. Καταλήγοντας λοιπόν δηλώνουμε ότι, εάνη Κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή αυτού του  παραλογισμού,  η μόνη λύση που απομένει στους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κορύφωση των αντιδράσεων.  Προτείνουμε άμεσα σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, εντός των  επομένων ημερών προκειμένου να αποφασισθούν δυναμικές δράσεις-­‐κινητοποιήσεις  που μπορεί να φθάσουν και στην εφαρμογή της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον Αύγουστο για ομαδικές παραιτήσεις των αιρετών της  χώρας.