Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2010 το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 35% θα ενταχθούν στις διευκολύνσεις για στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τονίζοντας ωστόσο ότι για όλες τις προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η τρόικα.Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι άνεργοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι πολύτεκνοι και οι βαριά ανάπηροι δανειολήπτες εντάσσονται χωρίς καμία προϋπόθεση.
Παράλληλα παρέχεται περίοδος χάριτος 4 ετών, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, στη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και η δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι δανειολήπτες έχουν τεκμερόμενη εξαρτημένη εργασία (μπλοκάκια) σε ένα μόνο εργοδότη.
Επίσης, πρόκειται να τροποποιηθεί ο νόμος 3869 (νόμος Κατσέλη) και σύμφωνα με όσα είπα κυβερνητικές πηγές, απλοποιείται η διαδικασία προσφυγής στο δικαστήριο. Ο ισχύων νόμος προβλέπει τρία στάδια: τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον δικαστικό συμβιβασμό και την τελική δικαστική ετυμηγορία. Με τις τροποποιήσεις καταργείται ο δικαστικός συμβιβασμός και προβλέπεται ότι ο εξωδικαστικός μπορεί να γίνει όταν μια τράπεζα ή αριθμός τραπεζών ελέγχουν απλά το 51% του δανείου (ο νόμος σήμερα προβλέπει το 100% του δανείου). Από την υποβολή αίτησης για τη δικαστική διευθέτηση του δανειολήπτη μέχρι την εκδίκαση ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% της δόσης με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ το μήνα.
Στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπονται ακόμη η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ δανείου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% για δύο παιδιά, μέχρι 31/12/2013, καθώς επίσης και η αλλαγή του χαρακτήρα του Τειρεσία.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να βγει κανονιστική εγκύκλίος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα ορίζει ότι ο Τειρεσίας δεν θα είναι ένα ποινολόγιο παραβατών, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να καθορίζει τη στάση της στον πελάτη της του οποίου έσκασε μία επιταγή με πιο ελαστικά κριτήρια.
πηγή : newpost.gr