Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις. «Αγκάθι» αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για το οποίο οι δύο πλευρές έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπισή του. Μάλιστα το ΔΝΤ έχει απειλήσει με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, στην περίπτωση που δεν καταστεί μία «ρεαλιστική συμφωνία».
«Δεν βρισκόμαστε αληθινά κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία δεν επέτρεψε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 11 ώρες. Η διαπραγμάτευση, στην οποία συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, επικεντρώνεται στα μέτρα για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο. Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο στο 120% το 2020, «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», εξήγησε.
Εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε απορρίψει τη μετάθεση του στόχου στο 2022 ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και φέρεται να τάσσεται υπέρ της καταγραφής ζημιάς στα δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το 2020 ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με την ελπίδα να εκπονηθεί ένας συμβιβασμός.
Σόιμπλε: Πραγματικός ο κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόικα
Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.
Η έκθεση του Eurogroup
Το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής.Αυτό αναφέρει 15σέλιδη έκθεση που ετοιμάστηκε κατά το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η οποία αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από το σημερινό επίπεδο περίπου 170% του ΑΕΠ.
«Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φθάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)», αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες.
Οι τρόποι μείωσης του χρέους
Σύμφωνα με την έκθεση, μία μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020, ενώ μία μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ. Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.
Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ. Η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων η Άνγκελα Μέρκελ
Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τάσσεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όπως ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF, φέρεται να δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ είπε ακόμη ότι οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισ. ευρώ και ότι η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της.
πηγή : newpost.gr