Μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης στέλνει ένα ακόμη γερμανικό ΜΜΕ που σπεύδει να πιέσει για άμεση λύση του ελληνικού ζητήματος.
Όπως γράφει σήμερα ο οικονομικός ανταποκριτής της Deutsche Welle Χένρικ Μπέμε, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο πόκερ για την Ελλάδα» και τονίζει: «Τα ψέματα και η τακτική των καθυστερήσεων εμποδίζουν μια πραγματική λύση. Είναι τρομακτικό να ακούς κόσμο να λέει ότι πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή μέχρι τις γερμανικές εκλογές, του χρόνου. Αυτό θα γίνει μπούμερανγκ για την Καγκελάριο».
«Έχω σταματήσει να μετράω. Επί σχεδόν τρία χρόνια, οι χώρες του ευρώ προσπαθούν να στήσουν στα πόδια του το προβληματικό παιδί τους. Η μόνη πραγματική απόφαση που έχει ληφθεί ήταν το ”κούρεμα” την άνοιξη, που ανακούφισε το βάρος του χρέους της Αθήνας κατά 100 δισ. ευρώ. Από τότε, τα μέρη έχουν συνεχίσει να παίζουν πόκερ, να αναβάλουν αποφάσεις από τη μία σύνοδο της ΕΕ στην άλλη, ή να αναφέρονται στην άφαντη έκθεση της Τρόικα» αναφέρει.
Παράλληλα, ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει πως η Ευρώπη επιλέγει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, «παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι η χώρα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο», σημειώνοντας ωστόσο τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. «Ναι, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε άλλο ένα πακέτο λιτότητας, και επιπλέον περικοπές για πολλούς ανθρώπους στο Αιγαίο πέλαγος. Και όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει, ακριβώς λόγω των μέτρων της λιτότητας. Συνεχίζει να βουλιάζει όλο και πιο βαθιά, ενώ το βουνό του χρέους της γίνεται όλο και πιο ψηλό».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπέμε, οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα έπρεπε να έχουν παρθεί πριν από τρία χρόνια, όταν και εκδηλώθηκε η έλλειψη ρευστότητας της χώρας και μπήκε στο Μνημόνιο. «Εφτασε επί τέλους η ώρα να πουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στους ψηφοφόρους τους: Συγγνώμη, προσπαθήσαμε, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τότε πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα τώρα. Το ερώτημα είναι: πόσα δισ. θα ξοδέψουμε και για ποιά επιλογή: για άλλο ένα κούρεμα, ή για μια έξοδο από την ευρωζώνη; Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πραγματικό κόστος σε αριθμούς, ούτε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης για την υπόλοιπη Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία» καταλήγει ο αναλυτής της Deutsche Welle.
Πηγή: iefimerida.gr