Αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τη γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα, ότι δηλαδή μετά τις εκλογές του 2013 θα είναι σε θέση να λάβει εκ νέου αποφάσεις, τονίζουν ολοένα και περισσότερα ξένα δημοσιεύματα. Ο Γκάβιν Χιούιτ αναφέρει στο BBC ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα τεθούν τα τρία βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα. «Το Eurogroup έδωσε στην Ελλάδα μια ανάσα.
Αλλά τα τρία μεγάλα ερωτήματα πήραν αναβολή, για να αντιμετωπιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές: θα πρέπει να κουρευτεί πάλι το χρέος; Θα πάρει η χώρα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης; Θα κουραστεί η Ευρώπη από την ελληνική Οδύσσειά της;» γράφει. «Προς το παρόν αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει “Grexit”», κάτι που θα αρέσει στις αγορές. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάρει νέα μέτρα λιτότητας. Και συνεχίζει: «Οι περισσότερες προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες στην περίπτωση της Ελλάδας. Υποτίμησαν συστηματικά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην πραγματική οικονομία. Δεν αποκλείεται, σε δύο χρόνια από σήμερα, να έχει επιδεινωθεί και άλλο η οικονομία, και να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός».
«Το ΔΝΤ ζητούσε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να πουν για πρώτη φορά στους ψηφοφόρους τους ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω όλα τα χρήματα από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να μιλήσει για αυτό πριν από τις εκλογές, το φθινόπωρο του 2013» λέει . Και καταλήγει: «Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αποδέχθηκε ότι, αργότερα, θα μπορούσε να υπάρξει ελάφρυνση στο χρέος, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και δεν χρειαστεί νέα δάνεια. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: θα διαλύσει αυτή η συμφωνία την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας, πείθοντας τους επενδυτές να επιστρέψουν στη χώρα;».
«Δεν νομίζω ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να πει στους Γερμανούς ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν στην Ελλάδα και να τα θεωρούν χαμένα» δηλώνει στους New York Times ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Τόμας Ρίσε. «Το ζήτημα παραμένει το πότε θα ειπωθεί στους Γερμανούς, πόσα χρήματα έχουν χαθεί» προσθέτει.
«Η ευρωπαϊκή στρατηγική της Μέρκελ διαμορφώνεται με γνώμονα τις εκλογές στη Γερμανία» σχολιάζει η εφημερίδα. Μέχρι τότε η Ευρώπη θα συνεχίσει την «αλληλουχία των ημίμετρων και ολονύχτιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες» οι οποίες όμως δεν προσφέρουν μια συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση, οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 22 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα ότι αυτή είναι η επιθυμία των περισσότερων ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ.
πηγή : antinews.gr