Κορυφώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ-ΟΤΑ με καταλήψεις και «λουκέτα» στις υπηρεσίες των Δήμων

Συνέχιση των καταλήψεων σε δημαρχεία και δημοτικά κτίρια αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ έως τη Δευτέρα, οπότε αποφασίσθηκε οι καταλήψεις να γενικευθούν σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων της χώρας. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου σε δημαρχεία και δημαρχιακά κτίρια, με έμφαση στα γραφεία Προσωπικού. Επίσης αποφασίσθηκε αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασισθεί συγκεκριμένος τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Η Δευτέρα ορίζεται ως ημέρα γενικευμένων καταλήψεων όλων των υπηρεσιών των δήμων. Την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων στην Αθήνα, προκειμένου οι σύλλογοι να μεταφέρουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και τη διάθεση του κλάδου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ φέρεται διατεθειμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις προκειμένου «να μην υπάρξει καμία διαθεσιμότητα-απόλυση συναδέλφου». Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Μπαλασόπουλο, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα δεν συνεπάγεται απολύσεις, αλλά μόνο μετατάξεις. Ο κ. Μπαλασόπουλος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο για το θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια ότι η μετακίνηση – μετάταξη θα είναι μόνιμη και όχι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει το διορθωτικό αίτημα στον κ. Μανιτάκη, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σαφές ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η διαδικασία της διαθεσιμότητας και μετακίνησης υπαλλήλων, πράγμα που δεν ικανοποίησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι πεπεισμένη ότι ακόμη κι αν η πρώτη ομάδα των περίπου 2.000 υπαλλήλων μεταταχθούν και δεν απολυθούν, δεν θα ισχύσει το ίδιο με τις επόμενες ομάδες υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.

Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Ασκούνης είχε συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, προκειμένου να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Και πάλι έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν διατίθεται να υποχωρήσει, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε επιμέρους διορθώσεις, μετά από αίτημα του κ. Ασκούνη. Οι διορθώσεις αφορούν σαφή διευκρίνιση ότι για τις μετατάξεις θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η εντοπιότητα, η προτίμηση του εργαζομένου, τα προσόντα του και η συνάφεια ( θα εξετασθεί καταρχήν το ενδεχόμενο μετάταξης σε όμορο δήμο). Επίσης, δεν θα μεταταχθούν άμεσα όλοι οι υπάλληλοι. Οι μετατάξεις θα γίνουν «κατά κύματα» και οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται άμεσα στα κενά. Προτεραιότητα στην κάλυψη κενών, διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης, θα έχουν οι δήμοι που έχουν ήδη δώσει στοιχεία.

Ο κ. Ασκούνης φέρεται να προβληματίσθηκε για τη σκοπιμότητα της συνέχισης άρνησης συνεργασίας των δήμων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς από τη μια πλευρά όσοι δήμοι έχουν κενά, δεν θα μπορέσουν να τα καλύψουν και από την άλλη πλευρά θα πρέπει οι δήμαρχοι να τρέχουν με τους υπαλλήλους που εξαιρούνται από τις μετατάξεις, μόλις φθάσουν οι αποφάσεις διαθεσιμότητας.

Καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζεται ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις, ο κ. Ασκούνης έχει αναλάβει άτυπο διαμεσολαβητικό ρόλο και έχει ξεκινήσει νέο γύρο συναντήσεων με τους εταίρους της τρικομματικής κυβέρνησης.

πηγή : lykavitos.gr