Καθώς έληξε, στις 7μ.μ., η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τη συμμετοχή στη δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η πρώτη εικόνα από τη διαδικασία κρίνεται θετική, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ελληνικές Τράπεζες θα “πράξουν” το εθνικό τους χρέος όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας. Tη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ενέκρινε πρώτο το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ομόφωνα αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΣ της Alpha Bank. Την απόφασή του για συμμετοχή στην επαναγορά αποφάσισε και το ΔΣ της Eurobank-Εργασίας, οπως και το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προτίθεται να καταθέσει -εντός ημέρας- στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, απαλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών από νομικές ευθύνες, προχωρώντας έτσι σε ικανοποίηση του μείζονος αιτήματος των επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η απαίτηση αυτή διασφαλίζει τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων από ενδεχόμενη κατηγορία περί -της κακουργηματικού χαρακτήρα- «απιστίας», κατόπιν πιθανή προσφυγής στη Δικαιοσύνη μετόχων που ενδέχεται να αντίκεινται στη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, “οι τράπεζες φέρονται να είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε πώληση των μισών τους ομολόγων (τα 7,5 δισ. ευρώ, από τα 15 συνολικά δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες) στις ανώτερες τιμές και τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα ανάμεσα στο 2030 έως το 2042. Συνολικά, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των τραπεζών, εξαρτώμενη και από το επίπεδο συμμετοχής των hedge funds, θα κυμαίνεται από το «μετριοπαθές» 75-80% έως το υπερβολικά φιλόδοξο 100%. Σε αντιστάθμιση του «κινδύνου» από την επαναγορά, οι τράπεζες εξασφαλίζουν αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που δικαιολογεί το ρίσκο ανάληψης ζημιών.”
πηγή : lykavitos.gr