Να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία των λυκειακών τάξεων του σχολείου των Φυτειών ζητεί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς αποτελούν μια εκπαιδευτική μονάδα «πολύτιμη για τους νέους της περιοχής και αναντικατάστατη για την τοπική κοινωνία».Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισημαίνει ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας για κατάργηση των λυκειακών τάξεων «έχει προκαλέσει ζωηρή ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η οποία, πρόσφατα, συζήτησε διεξοδικά το θέμα σε λαϊκή συνέλευση που συγκλήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό».
Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι οι τρεις λυκειακές τάξεις λειτουργούν κανονικά επί πολλά χρόνια, εξυπηρετούν τους μαθητές – κατοίκους του πρώην Δήμου Φυτειών και καταγράφουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων τους στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν συγκροτούν αυτόνομο Λύκειο, αλλά συλλειτουργούν με το Γυμνάσιο Φυτειών σε κοινό κτήριο και υπό ενιαία Διεύθυνση, «χωρίς, δηλαδή, επιπλέον κόστος για τις αποδοχές διευθυντή και υποδιευθυντή, για γραμματειακή υποστήριξη και για το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών τους», ακυρώνει «οποιαδήποτε προσδοκία δημοσιονομικού οφέλους από ενδεχόμενη κατάργησή τους».
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υποδομών του σχολείου, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα, πέραν των αιθουσών διδασκαλίας, εξοπλισμένα εργαστήρια Πληροφορικής, Βιολογίας και Χημείας, πλούσια βιβλιοθήκη, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου, και αίθουσα πινγκ-πονγκ. Σε ό,τι αφορά, δε, τον μαθητικό πληθυσμό, η προοπτική είναι να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μαθητές που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο είναι περισσότεροι από εκείνους που φοιτούν σήμερα στις λυκειακές τάξεις. Αν οι λυκειακές τάξεις καταργηθούν, τονίζει στην ερώτησή του ο Γιώργος Βαρεμένος, «οι σημερινοί και οι μελλοντικοί μαθητές θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Λύκεια του Αγρινίου ή του Αστακού, που είναι αμφίβολο αν μπορούν να δεχθούν περισσότερους μαθητές, ή και της Κατούνας -σε πόλεις, δηλαδή, που απέχουν από 20 έως 30 χιλιόμετρα από τις Φυτείες, με οδικό δίκτυο κατά κανόνα κακό και με δρομολόγια λεωφορείων που δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το δικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα».
«Πρόκειται», επισημαίνει, «για ένα κόστος σε χρόνο και χρήμα δυσβάστακτο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων, έκρηξης της ανεργίας και κατάρρευσης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται, επίσης, για ένα βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόστος για την ίδια την τοπική κοινωνία, για την οποία το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα εκπτώχευσης και περιθωριοποίησής της». Με αυτά τα δεδομένα, ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό αν είναι όντως στις προθέσεις του υπουργείου η κατάργηση των λυκειακών τάξεων του σχολείου των Φυτειών. Και αν ναι, «ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να εγκαταλειφθεί οριστικά η πρόθεση αυτή και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ως μιας εκπαιδευτικής μονάδας πολύτιμης για τους νέους της περιοχής και αναντικατάστατης για την τοπική κοινωνία ευρύτερα».