Η συγκέντρωση υπογραφών των κατοίκων στις Φυτείες Ξηρομέρου μετά από πρωτοβουλία του «Κινήματος Πολιτών πρ. Δήμου Φυτειών» για ενσωμάτωση του πρώην δήμου Φυτειών στο Αγρίνιο, δεν είναι μόνο ένα μέσο για να ασκηθεί πίεση προς τη δημοτική αρχή Ξηρομέρου, ώστε να υλοποιήσει τις ομόφωνες αποφάσεις του δήμου για ενίσχυση των λυκειακών τάξεων Φυτειών, αλλά έχει και ένα ουσιαστικό αντίκρυσμα που σχετίζεται με τη γενικότερη αδιαφορία -σύμφωνα με τους κατοίκους- της δημοτικής αρχής για τις Φυτείες.
Για τα μέλη του «Κινήματος Πολιτών πρ. Δήμου Φυτειών» με αφορμή το θέμα του σχολείου στις Φυτείες και οι επιπτώσεις στους κατοίκους από μια τυχόν κατάργηση του σχολείου δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως τα συμφέροντα των κατοίκων βρίσκονται στο Αγρίνιο. “Αν το σχολείο κλείσει δεν ξέρουμε που να στείλουμε τα παιδιά μας, γιατί το λύκειο στην Κατούνα είναι πλήρες, ενώ στα λύκεια του Αγρινίου που και αυτά είναι πλήρεις- δεν μπορούμε να γράψουμε τα παιδιά μας, αν δεν έχουμε κάποιο ενοικιαστήριο στα όρια του δήμου Αγρινίου” δηλώσε χαρακτηριστικά στο ΑγρίνιοCulture το μέλος «Κινήματος Πολιτών πρ. Δήμου Φυτειών» Δημήτρης Ψηλός και πρόσθεσε πως “σε μια τέτοια περίπτωση η μόνη λύση είναι να έρθουν οικογενειακώς να μείνουν στο Αγρίνιο όσοι έχουν παιδιά”.
“Τα συμφέροντά μας είναι ήδη στο Αγρίνιο, αφού όλοι μας ερχόμαστε τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα στο Αγρίνιο για τις υποθέσεις μας με δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ κ.α)” λέει ο κ. Ψηλός και συνεχίζει λέγοντας πως “αν βλέπαμε ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή Ξηρομέρου δεν θα σκεφτόμασταν την απόσχιση, όμως καλέσαμε το δήμαρχο να έρθει να μας ενημερώσει για το θέμα του σχολείου και ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση.” “Απλά αδιαφορούν, δεν τους νοιάζει” λέει με έμφαση ο κ. Ψηλός “ούτε το θέμα του σχολείου, ούτε τίποτε άλλο στις Φυτείες. Δυο χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα για το χωριό”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture έως τώρα έχουν μαζευτεί στις Φυτείες πάνω από 500υπογραφές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχει στις Φυτείες συσπείρωση των κατοίκων για το θέμα και επίσης θετικά έχουν ανταποκριθεί στο όλο ζήτημα και οι τοπικοί σύλλογοι. Σκοπός των μελών του «Κινήματος Πολιτών πρ. Δήμου Φυτειών» μετά την συλλογή των υπογραφών να θέσουν το θέμα στη δημοτική αρχή Αγρινίου και τον δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό. Μάλιστα πιστεύουν πως μια ενδεχόμενη ένταξη των Φυτειών στο Αγρίνιο μόνο αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να έχει. Ως παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση του Αστικού Κτελ Αγρινίου που ήδη φθάνει μέχρι την Κεψέλη. “Αν τους πεις ότι σε 5χιλιόμετρα ακόμη, θα υπάρχουν τουλάχιστον 2000 επιβάτες, δεν θα έρθουν;” αναρωτιούνται χαρακτηριστικά. Ακόμη πιστεύουν πως μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι υπεσύγχρονες εγκατάστασεις του σχολείου στις Φυτείες, που μόνο αν οι Φυτείες έρθουν στο δήμο Αγρινίου μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς θα μπορούν να ενισχυθούν με μαθητές από τα γειτονικά χωριά όπως η Κυψέλη, τα Όχθια και η Λεπενού.
Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν θα αλλάξει στάση ο δήμος Ξηρομέρου α;πέναντι στα παράπονα των Φυτειωτών, αλλά και ποια στάση θα κρατήσει ο δήμος Αγρινίου στο κάλεσμά τους. Πάντως στο Αγρίνιο και με αφορμή τα δυσχερή οικονομικά των δήμων επικρατεί η εντύπωση πως ο δήμος δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο… Όπως και χει όμως από το όλο ζήτημα προκύπτει με βεβαιότητα πως τα σχολεία σε τέτοιες περιοχές, όπως οι Φυτείες, αποτελούν ίσως το κυριότερο ίσως παράγοντα για να κρατηθεί ο πληθυσμός στα χωριά…
Δ.Π