Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα Στουρνάρα περί αναστολής της απόφασης για το τέλος ακινήτων

Δεν συντρέχει λόγος να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που να αναστέλλει την υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτό αποφάσισε ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, και απέρριψε σήμερα το μεσημέρι το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το οποίο ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την πρωτόδικη απόφαση.Προηγουμένως, ο κ. Φουρλάνος είχε δεχθεί στο γραφείο του το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χαρ. Θεοχάρη, τους συνηγόρους των Ενώσεων Καταναλωτών, Γ. Μυταλούλη και Γ. Κόκκα, καθώς και εκπρόσωπο της ΔΕΗ.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν δεν εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή, αφού αύριο θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής και αμέσως μετά ή μεθαύριο θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.Οι δικηγόροι των Ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά την αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το επίμαχο τέλος.Στη συνέχεια, ο κ. Φουρλάνος απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος έκδοσής του.Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1.000.000.000 ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης.

Όμως, ο κίνδυνος αυτός, τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 τρισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.Ακόμη, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 τρισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί αύριο και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.Ως αόριστους απέρριψε ο κ. Φουρλάνος τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η επιχείρηση δεν συγκεκριμενοποιεί την ανεπανόρθωτη βλάβη που υποστηρίζει ότι θα υποστεί από την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Σύμφωνα πάντα με τον αρεοπαγίτη, δεν συνδέονται με το αποτέλεσμα της απόφασης του Πρωτοδικείου οι ισχυρισμοί της ΔΕΗ για δυσλειτουργία των υποκαταστημάτων της, για χειρονακτική εργασία των υπαλλήλων της, για τη δημιουργία τεράστιων ουρών στα υποκαταστήματά της, για αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματός της κ.λπ.Και καταλήγει ως προς τη ΔΕΗ ο κ. Φουρλάνος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμος, για την επιχείρηση, καθώς η απόφαση επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών θα εκδοθεί πολύ σύντομα τις επόμενες ημέρες.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι αύριο, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, σε συμβούλιο (3μελές), η αίτηση του υπουργού Οικονομικών με την οποία ζητάει να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Και ζητάει να ανασταλεί μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης που έχει καταθέσει και με την οποία ζητάει την «εξαφάνιση» της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν. Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 τρισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Πηγή:ΑΜΠΕ