Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες στα μέσα του καλοκαιριού (εποχή αναπαραγωγής των χοίρων) φρόντιζαν να προμηθευτούν χοιρίδιο, το οποίο θα τους προσέφερε νόστιμο κρέας και θα το απολάμβαναν στα οικογένεια (και όχι μόνο) γιορτινά τραπέζια, γι΄αυτό το έκτρεφαν με αγνά υλικά μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Το κρέας ήταν αρκετό και έπρεπε να διατηρηθεί και για τους επομένους χειμωνιάτικους μήνες (δεν γίνονταν σπατάλες) ώστε να προσφέρει στην οικογένεια της απαραίτητες θερμίδες.
Το τσιγάρισμα του κρέατος μαζί με το λίπος του χοίρου ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν για την διατήρηση του. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Αυτή πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνετε για όγδοη χρονιά, την Τέταρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί, στην κεντρική πλατεία των Φυτειών Ξηρομέρου. Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών ‘’Ακαρνανικό Φως’’ υπό την αιγίδα του Δήμου Ξηρομέρου και με την εθελοντική προσφορά των κάτοικων, αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο τις τσιγαρίδας, ξυπνώντας τις μνήμες του παρελθόντος των ανθρώπων που βιώσαν αυτή την συνήθεια, όχι σαν έθιμο, αλλά σαν ανάγκη επιβιώσεις και δημιουργεί καινούργιες εικόνες για τους νέους.
Σας καλούμε όλους στην γιορτή μας, να δείτε από κοντά την αναβίωση του εθίμου, να συμμετάσχετε και εσείς οι ίδιοι στην διαδικασία της, να γευτείτε λαχταριστές τσιγαρίδες και φυσικά, να χορέψετε στο ρυθμό της ζωντανής μουσικής, παραδοσιακά τραγούδια.