Καρότο και μαστίγιο «κέρασε» το υπουργείο Οικονομικών τους δήμους. Από τη μια το δημόσιο τους δίνει τα χρήματα που τους χρωστάει και έχουν ανάγκη, από την άλλη όμως τους βάζει σε καθεστώς σκληρής εποπτείας για τη διαχείρισή τους.
Αυτό είναι το πνεύμα της επιστολής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Κώστα Ασκούνη, με την οποία τον ενημερώνει ότι:
– Πιστώθηκαν 109 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό το οποίο αποτελεί εξόφληση της δόσης των οφειλών του δημοσίου για το 2012.
– Έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η διαδικασία για την απόδοση άλλων 199 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε επενδυτικές δαπάνες των Δήμων. Τα λεφτά είναι διαθέσιμα στους σχετικούς λογαριασμούς των Δήμων από σήμερα.
– Θα λάβουν 240,15 εκατ. ευρώ ως μηνιαία προκαταβολή οικονομικού έτους 2013.
– Προωθούνται οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τον συμψηφισμό των οφειλών των Δήμων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και παρελήφθησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Έπειτα από αυτά όμως ο κ.Σταϊκούρας εύχεται στον κύριο Ασκούνη να συνεχιστεί η καλή συνεργασία των δήμων με το υπουργείο Οικονομικών και την επόμενη χρονιά «κατά την οποία οι Δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».
Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις αυτές, επιβάλλεται αυστηρότερη εποπτεία των δήμων από το 2013. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα υπέγραψε ήδη και σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2013 δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30%των δαπανών που έγιναν μέσα 2012.
Εάν κάποιος δήμος παρουσιάσει αποκλείσεις από τους στόχο μεγαλύτερη του 10% τότε ο δήμος θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών εντός 15 ημερών.Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη δεν θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες, παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίσθηκαν.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης, θα δημιουργηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω του Παρατηρητηρίου αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις – ελλείμματα, ενημερώνεται ο φορέας (δήμος) ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και στη συνέχεια να το υποβάλει προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Εάν, μετά την πάροδο τριμήνου εξακολουθεί ο δήμος να παρουσιάζει ελλείμματα, τότε , θα υπάγεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας, που συνεπάγεται:
α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ
β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,
γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).
πηγή : protothema.gr