Κοσμάς : “αποχριστιανίζει το λαό μας η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας”

Την πλήρη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εκφράζουν με δηλώσεις τους στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτες μεταξύ των οποίων και ο Αιτωλίας κ. Κοσμάς, θεωρούν πως το θέμα είναι βαθύτερο και κάνουν λόγο για «αποχριστιανισμό του λαού». “Η Κυριακή δεν είναι μέρα απλή. Είναι η μέρα λατρείας του 3αδικού θεού και ορίστηκε ως τέτοια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο άνθρωπος κάποτε πρέπει να ξεκουράζεται. Δεν είναι ούτε σίδερο ούτε ατσάλι” σημειώνει ο Μητροπολίτης Κοσμάς και προσθέτει “λατρεύοντας το Θεό την Κυριακή του δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός άλλωστε, έδωσε μάχη για την καθιέρωση της αργίας και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Πίσω απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να πολεμήσουν την ορθοδοξία και να απομακρύνουν το λαό από τη λατρεία του Τριαδικού Θεού.” Και καταλήγει με νόημα : “Παρακαλούμε τους ηγέτες μας να τηρούν και να μην απεμπολούν τις αρχές μας και να μην αποχριστιανίζουν το λαό μας».

Και κοινωνικές προεκτάσεις
Εκτός όμως από τις θρησκευτικές προεκτάσεις του θέματος, οι Ιεράρχες φαίνεται πως αντιλαμβάνονται και τις κοινωνικές. «Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προωθείται η ανάπτυξη» λέει στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος αλλά και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος που σχολιάζει με νόημα « Ας είχαμε λεφτά να αγοράσουμε όλες τις άλλες ημέρες που έχουμε περιθώριο και ας αφήναμε την Κυριακή για την ξεκούραση των ανθρώπων».