Το «φωτοβολταϊκό όνειρο» στοίχισε αρκετά…

Nέα δίμηνη παράταση στην ισχύ των συμβάσεων σύνδεσης για αγροτικά φωτοβολταϊκά που είτε έχουν ήδη λήξει από το Σεπτέμβριο είτε λήγουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Η παράταση αυτή συνδυάζεται για πρώτη φορά με τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλουν δήλωση ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό και να πάρουν πίσω την εγγυητική που έχουν καταβάλει.

Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί μια διέξοδος για τους χιλιάδες αγρότες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από τους περίπου 6.200 αγρότες που είχαν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν φ/β σε ιδιόκτητη αγροτική γη και τους 4900 αγρότες που είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί βρίσκονται σε λειτουργία.

Στην πραγματικότητα δηλαδή μεγάλο μέρος από τους 6200 αγρότες που κατάθεσαν αίτηση, δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γιατί πολύ απλά πίστευε ότι θα δοθεί κάποιου είδους επιχορήγηση για την αγορά και εγκατάσταση των φ/β ή ότι το κόστος της επενδυτικής δαπάνης θα καλυφθεί εξολοκλήρου με δανεισμό και ότι δε θα χρειαστεί να βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη.

Kαι οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να έχουν μέσω της ΕΑΣ Αγρινίου εξασφαλίσει ως πηγή χρηματοδότησης δάνεια από την τράπεζα Πειραιώς, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να τα πάρουν… Ωστόσο ακόμη και έτσι το «φωτοβολταϊκό όνειρο» που κάποιοι τους έμπλεξαν θα το έχουν πληρώσει ακριβά, αφού παρά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, οι αγρότες θα έχουν χάσει τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που κατέβαλλαν για την κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης…