Τελικά δεν ήταν εγγυημένο το φωτοβολταϊκό εισόδημα των αγροτών

Δώρον άδωρον θεωρούν παράγοντες του αγροτικού κόσμου τη δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.Κι αυτό διότι θα έπρεπε να προβλέπεται ταυτόχρονα δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να έχει κατοχυρωμένη την (υψηλότερη) εγγυημένη τιμή που έχει υπογράψει με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΗΕ).

Όπως δήλωσε στο agrotypos.gr ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς «το ΥΠΕΚΑ δίνει παράταση μεν στη σύνδεση αλλά δεν δίνει και παράταση στην τιμή γι’ αυτό το δίμηνο. Δηλαδή, με απλά λόγια, ένας παραγωγός ο οποίος θα προχωρούσε σε σύνδεση μέχρι τέλος Ιανουαρίου και τελικά θα συνδέσει στις 10 Φεβρουαρίου αντί να έχει τιμή πώλησης προς το ΔΕΔΗΕ 0,42 ευρώ/kWh, θα έχει 0,20 ευρώ/kWh.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως όσοι παρότρυναν τους αγρότες να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά τους είχαν τάξει εγγυημένο εισόδημα. Μάλιστα τους παρότρυναν σε τέτοιο βαθμό που ήταν σαν τους τους λένε “ξηλώστε τις καλλιέργειες και βάλτε φωτοβολταϊκά”… Βέβαια μετά τους έλεγαν πως τα εισόδημα αυτό θα είναι συμπληρωματικό μεν, αλλά εγγυημένο. Τελικά ούτε εγγυημένο ήταν! Μάλιστα τώρα που η φούσκα σκάει το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλουν δήλωση ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό και να πάρουν πίσω την εγγυητική που έχουν καταβάλει, ωστόσο ακόμη και έτσι θα έχουν χάσει τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που κατέβαλλαν για την κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης…

Αναρωτιέμαι, δεν θα τους ζητήσει κανείς συγνώμη…;