Δώστε και σώστε…

Κάπως έτσι είναι το σύνθημα στο Αιτωλικό. Ο λόγος για τον έρανο που διεξάγεται για να συμπληρωθεί το ποσόν των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ που είναι η εγγύηση που πρέπει να καταθέσουν 6 Αιτωλικίωτες προκειμένου να μην προφυλακιστούν για τα πρόσφατα επεισόδια ανάμεσα σε ντόπιους και Ρομά.

Μόνο που στο Αιτωλικό δεν είναι αυτό το πρόβλημα! Το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και η οργή περισσεύει… Είναι χαρκατηριστικό ότι τα blogs της περιοχής που έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν τα γεγονότα με μια περίσσια ελευθεριότητα, γύφτους ανεβάζουν και γύφτους κατεβάζουν τους ρομά στο Αιτωλικό.

Συνήθως όλοι όταν γράφουμε σε κάποιο δημόσιο βήμα, προσέχουμε και ξαναδιαβάζουμε το τι γράφουμε μήπως μας ξεφύγει κάποια ορολογία της καθομιλούμενης και θεωρηθεί το κείμενό μας -ενώ δεν έχουμε τέτοιο σκοπό- ρατσιστικό. Στο Αιτωλικό αντίθετα αυτό προφανώς δεν συμβαίνει, δεν δείχνει την αγανάκτιση που υπάρχει για το σύνολο της κοινότητας των Ρομά.

Το μείζον στο Αιτωλικό, και για αυτό όλη η κοινότητα των Ρομά δέχεται τα πυρά για όσα συμβαίνουν, είναι ότι η ντόπια κοινότητα των Ρομά που συνυπήρχε ειρηνικά με τους ντόπιους για δεκαετίες, έχει σιωπηρά δεχθεί τα τελευταία χρόνια να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία εντός της και έτσι όλη η κοινότητα δέχεται τα πυρά για όσα συμβαίνουν!