Το ποσό είναι μικρό για να ενδιαφερθεί κανείς… 25χιλιαρικάκια μόνο! Κι όμως από ένα τέτοιο μικρό παράδειγμα καταλαβαίνει κανείς εύκολα όλη την παθογένεια του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα και γιατί τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν έχουν εξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Το σημερινό παράδειγμα έχει να κάνει με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου να καταθέσει μέσω της Τριχωνίδας ΑΕ μια πρόταση στο Leader για “Σχεδιασμό και παραγωγή φωτογραφικού λευκώματος για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του διευρυμένου δήμου Αγρινίου”.
Θα παρουμε λοιπόν τα χρήματα αυτά τα ευρωπαϊκά (που τα αντιμετωπίζουμε σαν να μην είναι δικά μας) για να προβάλλουμε ένα δήμο που έχει μεν κάποιο αξιόλογο περιβάλλον, ΑΛΛΑ δεν έχει πρόσβαση ούτε από αυτοκινητόδρομο, ούτε αεροδρόμιο ή τρένο. Για να προβάλλουμε ένα δήμο που έχει ένα τριτοκοσμικό οδικό δίκτυο, για προβάλλουμε ένα δήμο-μια περιοχή που δεν έχει τουριστικές υποδομές, που έχει καλά τοπικά προϊόντα αλλά δεν είναι Π.Ο.Π, για να προβάλλουμε μια πόλη που δεν προσφέρει τίποτα στον επισκέπτη, που δεν έχει αξιοθέατα, δεν έχει ιστορικό κέντρο, αλλά… έχει γεμίσει με λακκούβες… Ακόμη και αυτό το ρημάδι το φυσικό περιβάλλον δεν είναι βέβαιο αν πρέπει να προβληθεί… Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε φωτογραφίες από τις ανεξέλεγκτες χωματερές ή τα απόβλητα των ελαιοτριβείων που έχουν πνίξει την Τριχωνίδα.
Τα 25χιλιάρικα όμως προβλέπονται όμως για αυτό το σκοπό ΜΟΝΟ. Και αν δεν κάνουμε το λεύκωμα τα λεφτά θα χαθούν… Οι φωστήρες όμως που καταρτίζουν τις προσκλήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Leader κτλ) σκέφτονται ότι μετά από τόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, με τα οποία υποτίθεται ότι δημιουργήσαμε κάποιες βασικές υποδομές, ήρθε η ώρα να διαφημιστούμε με λευκώματα και άλλα… Έλα όμως που δεν δημιουργήσαμε τις υποδομές, που δεν δώσαμε κατευθύνσεις για το πως θα φέρουμε ανάπτυξη. Στο Αγρίνιο δηλαδή τι θα κάνουμε αγροτική παραγωγή ή τουρισμό; Και αφού δεν δημιουργήσαμε υποδομές τι θα διαφημίσουμε… Στο διάολο να πάνε τα λεφτά!!! Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι προσκλήσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Άλλο παράδειγμα είναι τα “κτίρα διοίκησης” που χρηματοδοτήθηκαν στην εποχή του “Καποδίστρια” και γίνανε δημαρχεία στη Στράτου, στη Παραβόλα και αλλού. Και τώρα που ο δήμος Αγρινίου θέλει να φτιάξει τις καπνοποθήκες δημαρχείο για να γλιτώσει 200χιλιάρικα σε μισθώματα, η “Ευρώπη” σου λέει “πήρες λεφτά για κτίρια διοίκησης”…
Και πέρα από αυτό τα λευκώματα και τα βιβλία είναι μια πονεμένη ιστορία στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία… Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο δήμος Αγρινίου όσο και η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας είχαν τυπώσει μια… βιβλιοθήκη χωρίς φυσικά αποτελέσματα. Το illustration λεύκωμα για την γλυπτοθήκη Καπράλου στο Αγρίνιο δεν αύξησε την επισκεψότητά της, ούτε φυσικά το Αγρινίο έγινε πιο γνωστό από το βιβλίο “δήμαρχοι και δημαρχίες”… Κι αν πεις για τη νομαρχία που έγινε εκδοτικό οίκος («Τα Μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας», «Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας», οι «Ιαματικές Πηγές της Αιτωλοακαρνανίας», οι «Υγρότοποι της Αιτωλοακαρνανίας», «Τα Γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας», το λεύκωμα «Η Αιτωλοακαρνανία – Κάθε Μέρα», ο «Χάρτης του νομού Αιτωλοακαρνανίας», η «Ελιά στην Αιτωλοακαρνανία» και η «Υπεύθυνη Ερασιτεχνική Ψυχαγωγική Αλιεία») σίγουρα σε πιάνει θλίψη, παρά την… Ψυχαγωγική Αλιεία.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αναγνώστης του νέου λευκώματος για τα συγκριτικά πλεονεκτάματα του διευρυμένου δήμου Αγρινίου θα αναφωνήσει όταν το πιάσει στα χέρια του “βαρούν τα σίδερα, βαρά κι η σακοράφα”…
Δ.Π