Παραρτήματα της Πάτρας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που μιλούσαν για διοικητική υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το νεοσύστατο πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Αγρίνιο καταργείται με το σκεπτικό ότι αυτό έπρεπε να συμβεί με Ιδρύματα που είχαν διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από 4 τμήματα. Και τα τρία τμήματά του θα παραμείνουν στο Αγρίνιο και έτσι δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν “ανταλλαγή” με τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα τμήματα πλέον του Αγρινίου θα αποτελούν παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας.Συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στη σχολή Θετικών Επιστημών. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων καθώς το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών εντάσσονται στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Αντίθετα πραγματικός Αρμαγεδδώνας είναι το σχέδιο Αθηνά για το ΤΕΙ Μεσολογγίου…. που και αυτό καταργείται και συγχωνεύεται με τα ΤΕΙ Πατρών και Ιονίων Νήσων δημιουργώντας το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το παράτμημά του ΤΕΙ Μεσολογγίου στη Ναύπακτο, το τμήμα Αυτοματισμού πηγαίνει στην Άρτα…. Ενώ αντίθετα παραμένουν στο Μεσολόγγι μόνο 4 τμήματα : Το τμήμα Λογιστικής και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων Με κατεύεθυνση κοινωνικής οικονομίας (που μαζί θα αποτελούν τη σχολή διοίκησης οικονομίας) το τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Τεχνολογίας Αλιείας (που μαζί θα αποτελούν τη σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας). Στην ουσία αυτά τα 4 τμήματα προέρχονται από τις συγχωνεύσεις καταργήσεις των 9 τμημάτων που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι, αλλά και την “απορρόφηση” άλλων τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο ή την Πελοπόννησο, όπως το τμήμα ιχθυοκομείας αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων στο Αργοστόλι, το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ληξούρι), το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας και το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχέδιο “Αθηνά”

Αναμένονται αντιδράσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο το σχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ανώτατη εκπαίδευση θα σταλεί στην αρμόδια αρχή διασφάλισης ποιότητας (ΑΔΙΠ) καθώς και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει διαβούλευση διάρκειας 45 ημερών. Μένει να φανεί αν το υπουργείο έχει πραγματική πρόθεση για διαβούλευση ή αν η αρμόδια αρχή διασφάλισης ποιότητας θα το εγκρίνει ως έχει… Πάντως από το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας και τους φορείς αναμένονται αντιδράσεις (ήδη υπάρχει αντίδραση του περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα)… Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι τα τελευταία χρόνια έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και είχαν θέσεις ευθύνης θα πρέπει πριν διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο “Αθηνά” να απολογηθούν γιατί δεν διεκδίκησαν αποτελεσματικά για λογαριασμό του Πανεπιστημίου.

Εκτίμηση
Όπως να έχει, αν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων κάνουν καλά τη δουλειά τους θα τμήματα που θα μείνουν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι θα λειτούργησουν ομαλά και θα αναπτυχθούν. Η εμπειρία όμως από την προγενέστερη εξάρτηση των Τμημάτων του Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δείξει ότι οι κεντρικές διοικήσεις δεν ενδιαφέρονται για τα παραρτήματα…

Απ. Κατσιφάρας: “οι σχεδιασμοί του Υπουργείου καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων πόρρω απέχουν της πραγματικότητας” Προαναγγελία για “μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες ώστε η πρόταση που σήμερα κατατέθηκε να μην υιοθετηθεί.”
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάργηση, συρρίκνωση ή συγχώνευση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας είναι προοπτική που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ενέργεια που αποδυναμώνει καίρια τα εφόδια της περιοχής στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιήσει την δυναμική της και να δημιουργήσει νέους όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων, θεωρήσεων, εκτιμήσεων και προϋποθέσεων που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας. Παραβλέποντας το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι τελικές, όπως έσπευσε να αποσαφηνίσει και ο ίδιος ο Υπουργός. Θα προηγηθεί διαβούλευση για τον τελικό «χάρτη» των αλλαγών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θ’ αναλάβει μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες ώστε η πρόταση που σήμερα κατατέθηκε να μην υιοθετηθεί.

Την προσεχή Δευτέρα, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, θα ληφθούν αποφάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στις επόμενες ενέργειες μας όσο και στην μορφή των αντιδράσεων μας στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας εμμείνει στη σημερινή, αυταπόδεικτα λαθεμένη στάση του».