O υπουργός Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή των κριτηρίων, προκειμένου να λάβουν επίδομα και όσοι έχουν χρέη στα ταμεία αλλά τα έχουν ρυθμίσει.Τροποποιήσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μελετά το υπουργείο Εργασίας, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων λόγω του ότι εξαιρούνται όσοι έχουν χρέη στα ταμεία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή των κριτηρίων, προκειμένου να λάβουν επίδομα και όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή έχουν χρέη αλλά τα έχουν ρυθμίσει.
Εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να λάβουν βοήθημα όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Όπως αναφέρεται, στις προϋποθέσεις δεν θα συμπεριληφθεί ο όρος οι δικαιούχοι του επιδόματος να μην οφείλουν προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Όσοι έχουν ασφάλιση 3 ως 4 έτη δικαιούνται επίδομα 360 ευρώ για 3 μήνες. Για ασφάλιση 5 ως 6 ετών οι δικαιούχοι παίρνουν επίδομα 360 ευρώ για 4 μήνες, για 5 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 7 ως 8 έτη, για 6 μήνες θα λαμβάνουν 360 ευρώ όσοι έχουν ασφάλιση 9 ως 10 έτη, για 7 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 11 ως 12 έτη, για 8 μήνες εκείνοι που έχουν ασφάλιση από 12 ως 13 έτη και για 9 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση από 15 έτη και πάνω. Το μέτρο ουσιαστικά αφορά ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Να σημειωθεί ότι το επίδομα θα μπορούν να το λάβουν και όσοι έχουν διακόψει δραστηριότητα πριν την 1/1/2011 εφόσον όμως έχουν επαναδραστηριοποιηθεί μετά απ’ αυτή την ημερομηνία. Το υπουργείο Εργασίας ανέκρουσε πρύμναν λόγω των έντονων αντιδράσεων της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τις προϋποθέσεις αλλά και τον φορέα χορήγησης του.
Η ΓΣΕΒΕΕ, μάλιστα, σε επιστολή της κάλεσε τον κ. Βρούτση να αλλάξει τις προϋποθέσεις που εξετάζονται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας καθώς ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια, μένουν εκτός του πλαισίου εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης, λόγω αφενός της αδυναμίας καταβολής, κατά την τελευταία διετία, της ειδικής εισφοράς ανεργίας και αφετέρου της προϋπόθεσης για μη ύπαρξη οφειλών συνολικά προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία συνιστά εξ’ ορισμού κριτήριο αποκλεισμού για την πλειονότητα των επαγγελματιών που βρίσκονται σε δυσχέρεια.
Παράλληλα και η ΓΣΕΕ ανέφερε στην επιστολή της ότι «στο κείμενο του σχεδίου υπουργικής απόφασης αναφέρονται προϋποθέσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις νόμων. Παράδειγμα τέτοιας προϋπόθεσης είναι η αναφερόμενη στην παραγρ. 2 εδάφιο στ΄: Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται».
πηγή : real.gr