Κι όμως γίνονται αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά»…

Η πρώτη αλλαγή στο σχέδιο «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι γεγονός: δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών. Επρόκειτο για τη γνωστή …εξυπηρέτηση στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας -σύμφωνα με το newit.gr- είναι ανοιχτή σε αλλαγές. Όπως είπε άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συζήτηση που είχε με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, το υπουργείο αναζητά κανόνες, στο επίπεδο του κανονιστικού πλαισίου και όχι του «τοπικισμού».
Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, το υπουργείο μελετάει με προσοχή τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, ειδικά αυτή που αφορά την ομοσπονδιοποίηση και την πιο στενή συνεργασία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η ομοσπονδιοποίηση αξίζει να αναφέρουμε, ότι ήταν και η πρόταση – λύση που πρότεινε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και στην χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Αυτή ήταν και η πρόταση του δημάρχου Παύλου Μοσχολιού που συμμετείχε ως μέλος της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνάντηση. Η ΚΕΔΕ -όπως εξάλλου έχει αναφέρει πολλές ο Π. Μοσχολιός- στοχεύει με τη πρόταση της (που δεν εξειδικεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο ΑΕΙ ή ΤΕΙ) στο να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από τη διατήρηση της αυτοτέλειας κάποιων ιδρυμάτων στην επαρχία.

Ίσως λοιπόν η ομοσπονδιοποίηση να είναι λύση. Πάντως αύριο το μεσημέρι στη προγραμματισμένη σύνάντηση του υπουργού με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου.