Οι θέσεις της Γ.Ε.Α. για την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 με αποκλειστικό θέμα το παραπάνω, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το σχέδιο «Αθηνά» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Εκφράζει την αντίθεσή του και διαμαρτύρεται έντονα για τις αλλαγές που επιχειρούνται μέσα από το σχέδιο «Αθηνά» και ειδικά σε ότι αφορά στην κατάργηση της αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
2) Ήδη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει συμπληρώσει δεκαπενταετή ανοδική πορεία με επιστημονικό έργο και οργανωτική υποδομή, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας και παρέχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.
3) Τα τρία τμήματα που λειτουργούν σε δημόσια κτήρια, διαθέτουν επαρκές επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και στηρίζονται από σύγχρονα εργαστήρια και εποπτικά μέσα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο έχει εκπονήσει και καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόγραμμα βιωσιμότητας και περαιτέρω ανάπτυξης.
4) Επισημαίνεται ότι στον επιχειρούμενο χωροταξικό σχεδιασμό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτελεί κραυγαλέα ανισότητα η διατήρηση δύο πανεπιστημίων στην Πελοπόννησο και κανενός στην Στερεά Ελλάδα.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν σχέση με τη γη, το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και τις προστατευόμενες περιοχές (Natura, Ramsar), τους ορεινούς όγκους, την ιστορία και τον πολιτισμό.