Πέντε ερωτήματα ζητούν απάντηση από Παπακωνσταντίνου

Στο συμπέρασμα ότι «τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 ο Παπακωνσταντίνου φέρεται να αντέγραψε το CD σε USB και πιθανότατα τότε έγινε και η αλλοίωση» καταλήγουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά τα συνταρακτικά στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη το αρχείο άνοιξε για πρώτη φορά στις 12:28:53 τα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010, δηλαδή το βράδυ της πρώτης ημέρας μετά την αποστολή του από τους Γάλλους προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως δε προκύπτει από την έρευνα από εκείνη την ημέρα και μετά το αρχείο περιφέρεται σε USB και όχι σε CD όπως αρχικά το είχαν στείλει οι γαλλικές αρχές. Το CD μετά εξαφανίζεται… Διαβάστε αναλυτικά τι προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη.Η πραγματογνωμοσύνη έρχεται να δημιουργήσει πολλά ερωτήματα και να αναδείξει τα μυστήρια που συνθέτουν την υπόθεση και φέρνουν τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου προ τεράστιων ευθυνών.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και αναζητούν απαντήσεις:
1. Γιατί έγινε αντιγραφή της λίστας μέσα στα… μαύρα μεσάνυχτα; Προς τι η βιασύνη και γιατί ο επεξεργαστής του αρχείου δεν περίμενε ούτε καν μέχρι την επόμενη ημέρα αντίθετα έσπευσε να ασχοληθεί με το αρχείο στις 12:28:53 τα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010;

2. Γιατί το ίδιο άτομο εκείνο το βράδυ επικεντρώθηκε σε 47 καταθέτες από σύνολο 2.062; Ποια ήταν αυτά τα ονόματα και γιατί δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει και τα υπόλοιπα; Τα ερωτήματα πληθαίνουν αν λάβει κανείς υπόψη ότι γενικώς σε όλη τη διαδρομή του usb ανοίχθηκαν μόνο 58 αρχεία!

3. Ο αρχικός χρήστης («Windows User») άνοιξε ακόμα δυο φορές για ανάγνωση το αρχείο. Συγκεκριμένα, στις 28/2/2011 το USB ξανάνοιξε από το ίδιο κομπιούτερ και με τον ίδιο κωδικό, κάτι που έγινε από τον ίδιο χρήστη και την 1η/7/2011. Μάλιστα το «στικάκι» ανοίχθηκε στις 12.30 τα μεσάνυχτα από το ίδιο κομπιούτερ. Η τελευταία ημερομηνία μάλιστα δημιουργεί πολλά ερωτήματα για όσα έχει υποστηρίξει ο κ. Παπακωνσταντίνου έως σήμερα καθώς ο ίδιος έχει πει ότι παρέδωσε το USB στον κ. Ιωάννη Διώτη λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών στις 16.6.2011!

4. Γιατί όλο αυτό το διάστημα δε δόθηκαν τα αρχεία στους αρμοδίους προς διερεύνηση, μόνο υπήρξε συγκάλυψη επί τόσους μήνες; Ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραλαμβάνει τη λίστα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010, το αρχείο παραδίδεται εννιά μήνες μετά. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα ηλεκτρονικά ίχνη (το αρχείο ξανανοίγει στον ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2011) αλλά και από τις καταθέσεις των συνεργατών του στην Επιτροπή. Όπως έχει δηλώσει ο νομικός του σύμβουλος Αναστάσιος Μπάνος, λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2011, ρώτησε αν υπήρχε κάποια εξέλιξη στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ.

5. Από την έκθεση προκύπτει ότι 97 αρχεία τροποποιήθηκαν σε διάστημα 20 λεπτών στις 5 Αυγούστου 2010. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί νέα ερωτήματα καθώς αφορά σε τροποποίηση την περίοδο πριν η λίστα έρθει στην Ελλάδα από τη Γαλλία!

Και τέλος το ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει και θα έριχνε φως στην υπόθεση: Πού βρίσκεται το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ;

πηγή : protothema.gr