Μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δύο φύλακες του εργοταξίου Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, επανέρχεται ένα καυτό θέμα στην επικαιρότητα. Αν και για τους κατοίκους της περιοχής είναι καθημερινό με το κίνημα διαμαρτυρίας για τη περιβαλλοντική καταστροφή.
Ανέτρεξα σε ένα άρθρο της Αυστριακής εφημερίδας WIENER ZEITUNG για την επένδυση χρυσού της Χαλκιδικής και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Ferry Batzoglou, ήρθε στις Σκουριές , αυτόπτης μάρτυρας των όσων συμβαίνουν. Γιατί ανέτρεξα σε ξένη εφημερίδα, μα φυσικά γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και το θέμα «καίει» για τις ελληνικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, χωρίς φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι εξαιρέσεις που έχουν αναδείξει το θέμα.
Ο Δήμος Αριστοτέλη με 16 κοινότητες-περιοχές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η φύση φρόντισε να είναι πλουσιοπάροχη με αυτήν την περιοχή. Βουνά με εκτεταμένα, ανέγγιχτα δάση πεύκου και βελανιδιάς, ρυάκια και ποτάμια, μαγευτικές ακτές και καθαρή άμμος. Εδώ γεννήθηκε ο Έλληνας φιλόσοφος του οποίου το όνομα έχει ο Δήμος. Εδώ και 4000 χρόνια εξορύσσονται μέταλλα. Ο μύθος λέει ότι ακόμα και ο Μεγαλέξανδρος άφησε να εξορυχθεί εδώ χρυσός για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εξόρυξη χρυσού είναι ασήμαντη στην Ευρώπη σε σύγκριση με όλο τον κόσμο. Ακόμα πιο ασήμαντη ήταν στην Ελλάδα μέχρι πρότινος. Μόνο περίπου μισός τόνος εξορύσσονταν εδώ. Μόνο στην Κίνα τον προηγούμενο χρόνο ήταν 355 τόνοι. Και όμως αυτό αλλάζει από το 2015 ριζικά, η Ελλάδα θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος θα εξορύσσεται στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, συνολικά 250 τόνοι. Σημερινή αξία 15 δισ δολάρια Αμερικής.
Επιπρόσθετα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σε ασήμι, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο. 25 εως 30 χρόνια θα διαρκέσει η εξόρυξη του χρυσού της Χαλκιδικής. Αυτό επιδιώκει η κοινοπραξία Ελληνικός Χρυσός, που αποτελείται από την Καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado (με 95%) και τον Ελληνικό Άκτωρα με 5%. Και μόνο η διαρκής αύξηση της τιμής του χρυσού δελεάζει τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.
Το 2002 έδειχνε ότι το όνειρο των «χρυσών επενδύσεων» θα πάει χαμένο, όταν το ανώτατο δικαστήριο έκρινε απαγορευτική την εξόρυξη του χρυσού. Ο τότε επενδυτής TVX (επίσης από Καναδά) εγκατέλειψε.Τον Ιούλιο του 2011 έδωσε ο τότε υπουργός περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου το πράσινο φως στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Ο Παπακωνσταντίνου είχε υπερασπιστεί την απόφαση του, «Να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν αξιοποιεί τα κοιτάσματα της; Μπορούμε να το κάνουμε αυτό;».
Το ουσιαστικά χρεοκοπημένο κράτος μπόρεσε να πουλήσει έναντι μόλις 11 εκατομμυρίων Ευρώ τα δικαιώματα εξόρυξης των μεταλλευμάτων στην Ελληνικός Χρυσός, όχι μόνο στην Χαλκιδική, ανεξάρτητα εάν είναι χρυσός, ασήμι, χαλκός, μόλυβδος η ψευδάργυρος, αλλά και σε μια κρατική έκταση 317 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στην περιβαλλοντική μάχη εκτός από την καταστροφή του δάσους, το μεγαλύτερο κακό για τους αντιδρώντες είναι ότι για να εξορυχτεί χρυσός σε μεγάλους ρυθμούς, θα χρησιμοποιηθεί το παραδοσιακά εξαιρετικά δηλητηριώδες κυάνιο. Η πλευρά της εταιρείας υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου κυάνιδιο στην ανάκτηση του χρυσού, αλλά θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης. Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί παγκόσμια μόνο για τον χαλκό μέχρι σήμερα. Αργά η γρήγορα η εταιρεία θα αναγκασθεί, από το κόστος και μόνο ,να χρησιμοποιήσει κυάνιο.
Δεν θα μείνω, περισσότερο, στα περιβαλλοντικά που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά στον τρόπο που γίνεται η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Θα σας μεταφέρω συνομιλία που είχα με στέλεχος του ΙΓΜΕ, ο οποίος μου είχε είπε ότι «ο ορυκτός πλούτος που υπάρχεί στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα κοιτάσματα που ψάχνουμε στη θάλασσα» και συνέχισε «Αυτά είναι υπαρκτά και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε μόνοι μας». Βέβαια η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να διαλύσει το ΙΓΜΕ…
Αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις ότι το 2015 η Ελλάδα θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα; Πραγματικά δεν θα είναι οξύμωρο μια χρεοκοπημένη χώρα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη; Αυτό συμβαίνει με χώρες του Τρίτου κόσμου, όχι σε Ευρωπαϊκή. Το ίδιο θα γίνει και με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου; Θα μετατραπεί η χώρα σε Ελ Ντοράντο ορυκτού πλούτου και κοιτασμάτων με τους πολίτες να είναι εξαθλιωμένοι, όπως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Τρίτο κόσμο; Για να λυμαίνονται τον πλούτο ξένα συμφέροντα και η ντόπια ελίτ; Και το σημαντικότερο, γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν χρηματοδότησαν έρευνες αλλά και δεν εκμεταλλεύτηκαν τόσα χρόνια τον ορυκτό πλούτο και τα πλούσια κοιτάσματα;
πηγή : newpost.gr