Οι επιχειρήσεις στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης εκμεταλλεύονται τη χαλαρή νομισματική πολιτική και δανείζονται με επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ εκείνες που βρίσκονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης πασχίζουν ακόμη να βρουν χρηματοδότηση από τις αγορές.
Η Barclays ανέλυσε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της ένωσης ευνοούνται τα μέγιστα από την υπόσχεση που έδωσε η ευρωτράπεζα τον περασμένο Ιούνιο να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει την ευρωζώνη.Επιχειρήσεις με έδρα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία κατάφεραν να δανειστούν 37 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος από τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Στον αντίποδα, όμως, οι επιχειρήσεις με έδρα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα αύξησαν τον δανεισμό τους κατά μόλις 12 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του μεγέθους της Telecom Italia και της Telefonica κατάφεραν να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές.Την ίδια περίοδο, στις χώρες της περιφέρειας καταγράφηκε μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού κατά 65 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες, υπό το βάρος της κρίσης και προσπαθώντας να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, μείωσαν τη χορήγηση δανείων.Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε και στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Εκεί, όμως, υπήρξε το αντιστάθμισμα από την αυξημένη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας έναν χρηστό κύκλο, όπου η εύκολη χρηματοδότηση από τις αγορές ισχυροποιεί τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται περισσότεροι οι επενδύσεις σε αυτές.
«Οι γερμανικές και οι γαλλικές επιχειρήσεις ευνοήθηκαν δυσανάλογα από την κινητοποίηση της ΕΚΤ», δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής διεθνούς οικονομικής ανάλυσης από την Barclays, και συμπλήρωσε: «Η ΕΚΤ έχει σαφέστατα βελτιώσει την κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, ακόμη ενδείξεις κατακερματισμού». Στην Ισπανία, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ από τις αγορές οι επιχειρήσεις άντλησαν μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις αύξησαν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές κατά 12 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Τα στοιχεία θα επιδεινώσουν τους φόβους για τον «χρηματοοικονομικό κατακερματισμό» στην ευρωζώνη – τις απότομες διαφορές ανάμεσα στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που παρατηρούνται στην ευρωζώνη τα δύο τελευταία χρόνια.Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο κόστος χρήματος και στις μικρές επιχειρήσεις. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται περίπου στο 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Αντιστοίχως, το κόστος δανεισμού στην Ισπανία και στην Ιταλία κυμαίνεται μεταξύ 5,2% και 5,6%.
ΠΗΓΗ: FT.com