Πραγματικός Αρμαγεδδών η τελική μορφή του σχεδίου “Αθηνά” για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Πραγματικός Αρμαγεδδών είναι η τελική μορφή του σχεδίου “Αθηνά” για το ΤΕΙ Μεσολογγίου καθώς τα τμήματα Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων παραμένουν στο ΤΕΙ Πατρών, το ίδιο θα συμβεί με τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων -Επικοινωνίας και Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας που θα παραμείνουν στο Αργοστόλι. Και τα πέντε αυτά τμήματα επρόκειτο σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο να συγχωνευτούν με τμήματα του Μεσολογγίου και να έρθουν στην Αιτωλοακαρνανία. Ακόμη από το ΤΕΙ Μεσολογγίου καταργείται το Τμήμα Αυτοματισμού, ενώ αρχικά παρέμενε….

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα Νέα. Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών.

Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ -λόγω της μείωσης των τμημάτων- ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν τα Νέα, τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ).

Με τις τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά μπαίνει νυστέρι στις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών, των οποίων το τμήμα άλλαζε έδρα στη βάση της αρχικής πρότασης. Ο αριθμός των φοιτητών σε αυτά τα τμήματα είναι 31.250 άτομα. Ο πραγματικός αριθμός μετακινήσεων, όμως, υπολογίζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και αυτών που επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες, δεν ξεπερνούσε το 60% του συνολικού αριθμού, άρα 15.000 – 18.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου «Αθηνά».

με πληροφορίες από τα ΝΕΑ