Ο πρόεδρος του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος καθηγητής Δημήτρης Βαγενάς μιλά στη webtv του myagrinio.gr και τον Δημήτρη Παπαδάκη για το σχέδιο “Αθηνά” και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο τμήμα αλλά και για τα προβλήματα αντιμετωπίζει το τμήμα στην παρούσα συγκυρία υπό το διοικητικό σχήμα του Πανεπιστημίου Δυττικής Ελλάδος.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr
Ο κ. Βαγενάς εξηγεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος που προτείνει την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και την μελλοντική μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα. Υποστηρίζει πως η θέση του τμήματος είναι ουσιαστικά η θέση της εξωτερικής αξιολογήσης της ΑΔΙΠ για το βιώσιμο μέλλον του τμήματος, που κατέταξε το τμήμα ως το καλύτερο της Ελλάδος στον τομέα του. “Κατέγραψαν τη δουλειά μας, τις δημοσιεύσεις που κάνουμε, τα ερευνητικά προγράμματα που έχουμε, το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν στο θέμα της διοίκησης του πανεπιστημίου, της οικονομικής στήριξης, των υποδομών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα εδώ θα πρέπει να πάμε αλλού” σημειώσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε το παράπονό που ούτε η διοίκηση του πανεπιστήμιου, ούτε οι φορείς της πόλης και του νομού συζήτησαν με το τμήμα για την εξέλιξή του. “Μας έχουν απέναντι και ψάχνουμε να δούμε το γιατί” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Με σκληρό τρόπο σχολιάζει ο κ. Βαγενάς τις συσκέψεις των φορέων του νομού με τον υπουργό Παιδείας. “Μάθαινουμε ότι πηγαίνει η διοικητική μας αρχή με τους βουλευτές του νομού και το δήμαρχο και ζητάνε να κάνουμε ομόσπονδο ίδρυμα με το ΤΕΙ, κάτι που είναι κωμικό” λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει : “δεν είναι δυνατόν να ζητάνε επίσημα οι φορείς της πόλης να μας ενώσουν με το ΤΕΙ…” Για τον ίδιο βιώσιμο μέλλον για το μέλλον του τμήματος είναι “να βρούμε αλλού ακαδημαϊκή κοινότητα, με τα άλλα τμήματα του Αγρινίου δεν έχουμε συνάφεια και ούτε φυσικά συνέργεια”.
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα τονίζει ότι το τμήμα περιμένει την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, ενώ σημειώνει ότι από το 2010 η Διοικούσα Επιτροπή δεν έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα του τμήματος. Όσον αφορά την μετονομασία του τμήματος σε Μηχανικών Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι οι βάσεις του τμήματος πέφτουν και αυτό είναι καμπανάκι γιατί τα τμήματα με ένα “Αθηνά 2” θα κοπούν. “Η πενταετής φοίτησης και η αλλαγή του προγράμματος σπουδών για να γίνουμε Μηχανικοί είναι η λύση, αλλά εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε πάρει απάντηση στο αίτημά μας” προσθέτει.
Τέλος η βίαιη αποκοπή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι για τον Δ. Βαγενά η σημαντικότερη αιτία της αποτυχίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος μαζί με τις προϋποθέσεις (οργάνωση υπηρεσιών) που έπρεπε να αποκτήσει το νέο Πανεπιστήμιο και δεν απέκτησε ποτέ. Ιδιαίτερα επικρτικός ακόμη στέκεται απένταντι στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου. “Διοικούσα Επιτροπή δυστυχώς δεν υπάρχει, είναι ελάχιστοι αυτοί που συμμετέχουν πια ως φυσική παρουσία, δεν τους γνωρίζουμε, δεν έχουμε συνεδριάσει ποτέ μαζί τους, δεν έχουμε συζητήσει ποτέ μαζί τους εδώ και 3,5χρόνια. Έτσι δεν μπορεί να στηριχτεί πανεπιστήμιο…”