Είναι ωραίο να μιλάμε για το Πανεπιστήμιο, αλλά θα πρέπει να έχουμε και μια εικόνα για το τι έργο παράγεται σε αυτό και υπό ποιες συνθήκες. Η κάμερα της webtv του myagrinio.gr κατέγραφει τα προβλήματα των υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά από ερευνητικές δράσεις του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Δείτε αναλυτικά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην webtv του myagrinio.gr
Οι υποδομές είναι αρκετά περιορισμένες καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Δημήτρη Βαγενά, μόλις το ένα τρίτο των μελών ΔΕΠ διαθέτει δικό του ερευνητικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ βρίσκουν εργαστηριακή στέγη σε άλλα ιδρύματα… Η κάμερα του myagrinio.gr καταγράφει εργαστήρια που δεν χωρούν πάνω από πέντε άτομα με αποτέλεσμα 25 φοιτητές να χωρίζονται σε τμήματα και να κάνουν βάρδιες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μηχανήματα στους διαδρόμους και πανάκριβος εργαστηριακός εξοπλισμός βρίσκονται στο υπογείο -όπου οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ανθρώπινες- καθώς δεν χωρούν σε εργαστήρια. Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν έχουν οθόνες προβολής, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στοιβάζονται σε χώρους-“τρύπες”, ενώ πολλά προβλήματα παρατηρούνται στη συντήρηση των κτιρίων.
Τα προβλήματα μπορεί να είναι αρκετά όμως παρ΄ όλα αυτά -και αυτό είναι που αξίζει να αναδειχθεί περισσότερο- το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων καταφέρνει να όχι μόνο πραγματοποιεί έρευνα αλλά και να καινοτομεί δημιουργώντας εφαρμοσμένη τεχνολογία. Πόσιμο νερό, λύματα, βιοποικιλότητα, θαλάσσια και λιμναία οικοσυστήματα είναι μερικοί από τους τομείς της ερευνητικής δραστηριότητας του τμήματος. Κορυφαία όμως περίπτωση είναι η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων που έχει εγκαταστήσει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων του τμήματος που διευθύνει ο Δ.Βαγενάς στη Βιομηχανία γάλακτος “ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.” στην Καμαρούλα Αγρινίου. Η καιτονομία έχει να κάνει με το γεγονός ότι με βιολογικό τρόπο, δηλάδή με τη χρήση μικροοργανισμών, γίνεται η επεεξεργασία των απόβλητων του τυροκομείου και μάλιστα με μηδενικό ουσιαστικά κόστος!!! Το αποτέλεσμα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αφού πλέον το επεξεργάσμενο απόβλητο με χαμηλό πια φορτίο καταλήγει στο δίκτυο λυμάτων της ΔΕΥΑ!
Αυτή η περίπτωση συνέργειας του πανεπιστημίου και του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων είναι η μοναδική ίσως συνέργεια με την τοπική κοινωνία του Αγρινίου και ένα ιδιώτη επενδυτή. Το θέμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Βαγενά, είναι γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και το τμήμα είναι αναγκασμένο να βρίσκει συνεργασίες για τα ερευνητικά του προγράμματα με φορείς και δήμους εκτός Αιτωλοακαρνανίας.