Πρωταθλητές στην ανακύκλωση Ναυπακτία, Θέρμο και Δωρίδα

Οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που σαν χώρα, σαν πόλη και σαν απλοί δημότες συγκεντρώνουμε, καταδεικνύουν την ευαισθησία μας ως πολίτες και το επίπεδο του πολιτισμού μας, καθώς την απλή κατά τα άλλα διαδικασία της ανακύκλωσης για την επανάκτηση αυτών των υλικών καλούμαστε να την κάνουμε συνειδητά.

Απολογισμός 2012
Κάνοντας «ταμείο», για το τι ανακυκλώσαμε στην περιοχή μας την προηγούμενη χρονιά, οι αριθμοί καταγρά-
φουν θετικά μηνύματα.Η γεωγραφική Ενότητα που καλύπτει ο Σύνδεσμος της 1ης ΓΕΝ και περιλαμβά- νει τους Δήμους Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Πρωταθλητής, αναλογικά πάντα με
τον αριθμό των κατοίκων, στην συνεισφορά του στην ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
Ο Δήμος Ναυπακτίας των 25.403 μόνιμων κατοίκων, ανακύκλωσε για τον προηγούμενο χρόνο 993.220 κιλά, με μέσο όρο ανακυκλώσιμων υλικών 39,10 κιλά ανά κάτοικο. Ο Δήμος Δωρίδας, με 6.564 μόνιμους κατοίκους, ανακύκλωσε 156.220 κιλά, με μέσο όρο ανά κάτοικο τα 23,80 κιλά. Ο Δήμος Θέρμου, με μόνιμο πληθυσμό 1.898 κατοίκους, ανακύκλωσε 11.520 κιλά, που αντιστοιχούν σε 58.76 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ανά κάτοικο.
Συνολικά στον Σύνδεσμο της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, που περιλαμβάνει τους Δήμους Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου, με πληθυσμό 33.868 κατοίκους, το 2012 ανακυκλώθηκαν 1.260.960 κιλά, που
αντιστοιχούν σε 37.23 κιλά ανά κάτοικο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον Δήμο Ναυπακτίας δεν περιλαμβάνεται στο σύστημα ανακύκλωσης η Δημοτική Ενότητα Χάλκειας, στην οποία αντιστοιχούν 2.379, κάτοικοι λόγω μη επέκτασης του συστήματος ανακύκλωσης
(Μπλε Κάδοι). Το σύστημα ανακύκλωσης στον Δή- μο Δωρίδας λειτουργεί στις Δημοτι- κές Ενότητες Ευπαλίου και Τολοφώνος μόνο.Αντίστοιχα, η επέκταση του συστήματος στον Δήμο Θέρμου αφορά μόνο την Τοπική Κοινότητα Θέρμου. Το σύνολο των Μπλε κάδων ανακύ- κλωσης που καλύπτουν και τους τρεις Δήμους, ανέρχεται στους 512, με την κατανομή ανά Δήμο να είναι: Δήμος Ναυπακτίας 373, Δήμος Δωρίδας 113 και Δήμος Θέρμου 26 Μπλε κάδοι.
Τα προς ανακύκλωση υλικά της περιοχής, οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που
λειτουργεί στην Πάτρα.

Ποτέ δεν θα μπει στον κόπο ο οποιοσδήποτε να φτάσει να οδηγήσει στους Μπλε κάδους της ανακύκλωσης, την
πλαστική σακούλα, το αλουμινένιο τενεκεδάκι ή το χαρτί των συσκευασιών, αν δεν έχει συνειδητοποιήσει ποια είναι τα συνολικά οφέλη από αυτή του την κίνηση. Διασώζοντας ένα υλικό που ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα, το βάζουμε και πάλι σε έναν καινούργιο οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Έτσι, αντί να το απορρίψουμε στο περιβάλλον, ή στα σκουπίδια -αυξάνοντας τον όγκο τους- με συνέπεια την ανάγκη δημιουργίας και νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), αυξάνοντας τα έξοδα του κράτους και των δήμων, εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, συμβάλουμε στην δημιουργία θέσεων εργασίας και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ας σκεφτούμε ότι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη και παράγουν εκατομμύρια
τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα. Ένα μέρος από αυτά θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να αποδομηθεί, άλλο μέρος επηρεάζει την υγεία και όλα μαζί καταλαμβάνουν πάρα πολύ χώρο.Συχνά προέρχονται από μη ανανεώσιμα υλικά όπως το πετρέλαιο και ορισμένα μέταλλα. Η ανακύκλωση προσφέρει λύση στα παραπάνω προβλήματα, με σημαντικά οφέλη μάλιστα.

πηγή : prasinomple.gr