Η Αιτωλοακαρνανία στο “κόλπο” της ροδιάς

Κέρδος 1.000 ευρώ ανά στρέμμα από την καλλιέργεια ροδιάς

Η ροδιά τα τελευταία χρόνια τείνει να καθιερωθεί ως μια καλλιέργεια με προοπτικές και πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η καλλιέργεια της ροδιάς εκτός από περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Πέλλα και η Δράμα, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα σύμφωνα με το paragogi.net στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς ροδιάς στη χώρα. Πρόκειται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ροδιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας που ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 70 περίπου παραγωγούς από το Αγρίνιο, τη Γαβαλού, τη Λεπενού, τη Νεάπολη, τις Παπαδάτες, τις Φυτείες, την Παλαιομάνινα κ.ά. Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του συνεταιρισμού, οι προοπτικές είναι εξαιρετικές και διαφαίνονται ήδη στα λίγα μόλις χρόνια λειτουργίας του. Πρωταρχικός σκοπός των μελών του είναι να διαχειριστούν μόνοι τους το προϊόν και ζητούν την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.

Από έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπολογίζεται ότι σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ροδιάς στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στα 20.000 στρέμματα. Το 1994 τα καλλιεργούμενα στρέμματα ήταν μόλις 500, το 2005 ανέβηκαν σε αριθμό, περίπου 1.000 και το 2007 σε 4.000μ δείγμα της αυξητικής τάσης. Ήδη μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια και έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο στις αγορές.Σύμφωνα με το paragogi.net με τα καθαρά κέρδη ανά στρέμμα να ξεπερνάνε τα 1.000 ευρώ, η καλλιέργεια της ροδιάς βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Οι αποδόσεις υπολογίζονται περίπου στα 45 κιλά ανά δέντρο και στα 2.700 με 2.800 κιλά περίπου ανά στρέμμα.

Η ζήτηση του προϊόντος εντοπίζεται σε χώρες, όπως η Αυστρία και η Γαλλία, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτές, ενώ η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά δείχνει κάθε χρόνο να έχει ανοδικές τάσεις. Ενδεικτικά οι τιμές ροδιού στην ελληνική αγορά έφτασαν μέχρι και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ μέχρι σήμερα η έρευνα έχει δείξει πως η ζήτηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κακής επιλογής ποικιλιών αλλά και του «εσωτερικού ανταγωνισμού», που έχει σαν συνέπεια τη μείωση της τιμές σε ρόδια και χυμούς.