Στη βουλή οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί πληθώρα αναφορών και καταγγελιών για σοβαρές δυσλειτουργίες στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπήρξαν μάλιστα κενά ακόμα και σε εφημερίες, με αποτέλεσμα τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή, –και σύμφωνα με τις πιο «συντηρητικές» εκτιμήσεις- επείγει η τοποθέτηση των εξής ιατρικών ειδικοτήτων: Καρδιολόγου, Παθολόγου, Αναισθησιολόγου, Ορθοπεδικού και δύο Μικροβιολόγων. Να σημειωθεί ότι ανάγκη για δύο ιατρούς Γενικής Ιατρικής καταγράφεται και στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Μύτικα.Εύλογες ανησυχίες για την επιδείνωση της τωρινής κατάστασης προκαλούνται και από την πρόσληψη μόλις έξι εργαζομένων επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας από τις 150 θέσεις συνολικά που αναλογούν στην 6η ΥΠΕ που ανήκει ο νομός. Η κατάσταση αυτή πορκάλεσε και την ερώτηση της κ. Νίκης Φούντα και του κ. Γιώργου Κυρίτση, βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Μεταξύ άλλων, οι δύο βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Υγείας κατά πόσον προτίθεται να καλύψει άμεσα τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και αν προγραμματίζεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας η αναγκαία αναβάθμιση της δομής και του ρόλου του εν λόγω νοσοκομείου.

Παράλληλα σημειώνουν στο κείμενο τη ερώτησή τους πως “ανασταλτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αποτελεί και η περικοπή του προϋπολογισμού από 6,6 εκατ. ευρώ περίπου που δαπανήθηκαν το 2012 σε μόλις 4,4 εκατ. για το 2013. Λόγω των ελλείψεων που θα δημιουργηθούν είναι πολύ πιθανό κάποιοι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα νοσοκομεία, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ταλαιπωρία και το κόστος θεραπείας τους”.

Ακόμη προσθέτουν πως Ζ”παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην τοπική κοινωνία ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των δομών υγείας, αναμένεται, να υποβαθμιστεί ο ρόλος και το έργο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Αναμφίβολα, το νέο νοσοκομείο στο Αγρίνιο, εφόσον στελεχωθεί κατάλληλα και εξασφαλιστεί η βέλτιστη συνεργασία του με τις άλλες υποδομές υγείας της περιοχής, μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Τούτο όμως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να εγκαταλειφθεί το νοσοκομείο Μεσολογγίου στην τύχη του”.