Μοσχολιός – Βαϊνάς με σαφείς αιχμές κατά των βουλευτών – Να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι θέλουν οι φορείς
Με πυρά κατά των βουλευτών του νομού, κυρίως των κυβερνητικών, αλλά και συνολικά πραγματοποίηθηκε σήμερα η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και στην οποία είχαν κληθεί ο Δήμος Αγρινίου, οι Παραγωγικοί Φορείς της πόλης αλλά και οι βουλευτές. Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία, όπου μάλλον βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού από ώρα σε ώρα τα προεδρικά διατάγμα για το σχέδιο Αθηνά κατατίθενται στο ΣτΕ. Επομένως η σύσκεψη είχε και ως ένα βαθμό το χαρακτήρα αποτίμησης του έως τώρα αγώνα κατά του σχεδίου “Αθηνά” και της διοικητικής υπαγωγής του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο σε αυτό των Πατρών.
Σε αυτή τη αποτίμηση έγινε μια προασπάθεια να τεθούν προ των ευθυνών τους οι βουλευτές του νομού. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός αφού προανήγγειλε την νομική προσβολή των ΠΔ με τα οποία θα περάσει το σχέδιο “Αθηνά” διαπίστωσε ότι “δεν είχαμε συμπαραστάτες σε αυτή την υπόθεση και δεν είναι μόνο το πολιτικό προσωπικό του νομού…” ανέφερε και πρόσθεσε “πήρα μια πρωτοβουλία να κινηθούμε με τους δημάρχους σε Κοζάνη και Λειβαδιά καθώς τα πανεπιστήμια Δυτ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας μαζί με το δικό μας είναι τα μόνα που καταργούνται αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον”. Ακόμη σημείωσε ότι κανένα βουλευτής στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεν μίλησε για το πανεπιστήμιο και διαπίστωσε πως δεν υπήρχε πολιτική πίσεση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. “Λένε ότι διαφωνούν αλλά είναι YES MAN” είπε χαρακτηριστικά λίγο αργότερα.
Στην αρχή της σύσκεψης διαβάστηκε από τους ανθρώπους του συλλόγου μια επιστολή υποστήριξης του αγώνα του προσωπικού από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο. Όπως αυτή διαβάστηκε εκτός από την δήλωση της υποστήριξής ο βουλευτής άφησε σαφέστατη αιχμή προς καλοθελητές που επιρρίπτουν ευθύνες συλλήβδην σε όλους τους βουλευτές και ακόμη υπήρχαν αναφορές στις ενέργειες του βουλευτή με την οποίες συμπαραστάθηκε στις κινητοποιήσεις των φορέων του νομού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όντως υπάρχει διάχυτη μια άποψη “τσουβαλιάσματος” όλων των βουλευτών, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν οι ίδιες ευθύνες σε κυβερνητικούς και μη βουλευτές. Λίγο αργότερα όμως το μέλος της Διούκασας Επιτροπής και πρ. βουλευτής Γ. Βαϊνάς τόνισε ότι πρέπει να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους. Και στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες αναρωτήθηκε δεικτικά “που δώσανε μάχη; Να συνοδεύσουν τον δεσπότη στη βουλή; Είναι αυτό διεκδίκηση;” Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου τόνισε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό ενώ σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο διεκδικεί να είναι ένα μικρό αλλά στοχευμένο πανεπιστήμιο και θύμισε πως στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων πολλά από τα πανεπιστήμιο που καταλαμβάνουν τις καλύτερες θέσεις είναι μικρά πανεπιστήμια.
Τι είπαν οι φορείς
Από τους φορείς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζής τόνισε ότι καλούμαστε να πάμε σε νομικό ανταρτοπόλεμο, όπως και στην περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου. Από την πλευρά του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κ. Ρόκος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι χρήσιμος ο επιμερισμός των ευθυνών και πρόσθεσε ότι και αυτό το πρόβλημα είναι απόρροια της λάθος σχεδίασης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ο Π. Μπεσίνης για λογαρισμό του εμπορικού συλλόγου σημείωσε ότι επειδή το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό θα πρέπει πρώτα ο αγώνας είναι πολιτικός και ύστερα νομικός. Ο Γ. Καραμητσόπουλος από την πλευρά την Β ΕΛΜΕ διαπίστωσε πως το σχέδιο “Αθηνά” είναι απαρχή ιδιωτικοποιήσεων, αφού συρικνώνει τα ιδρύματα και πρόσθεσε πρέπει να κληθούν οι βουλευτές να πάρουν θέση κατά του σχεδίου “Αθηνά” διαφορετικά θα πρέπει να κυρηχθούν ανεπιθύμητοι. Σε αυτή τη κατεύθυνση συμφώνησαν και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπαϊρακτάρης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γ. Παπαθανασίου, αλλά και η εκπρόσωπος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Μάλιστα υπήρξαν και φωνές που ήθελαν να μην έρθει κανείς στην εξέδρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Στην σύσκεψη ακόμη τοποθετήθηκαν συμπαραστεκόμενοι σε κάθε μορφής διεκδίκησης του συλλόγου των εργαζομένων του πανεπιστημίου και οι εκρπόσωποι της Ένωσης Γονέων αλλά και της Ένωσης Αναψυχής και Εστίασης.
Τελικά η όλη συζήτηση αποκρυσταλλώθηκε σε τρεις προτάσεις που θα τεθούν στη νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου που θα γίνει σήμερα, οι άνθρωποι του οποίου δεν αποκλείουν νέες ίσως ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι προτάσεις αυτές είναι να σταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να τον καλεί να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα, να σταλεί επιστολή στους βουλευτές που θα τους καλεί να πάρουν θέση διαφορετικά να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να μην παραστούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης