Έφεση στα παχιά λόγια και υστέρηση σε πράξεις… από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Ενώ το σχέδιο “Αθηνά” και η κυβέρνηση δεν υλοποιούν κανένα από τα αιτήματα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδα, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στην αποψινή συνεδρίαση συμφώνησαν (χωρίς να υπάρξει κάποια σχετική απόφαση) πως από εδώ και στο εξής η μόνη αντίδραση θα είναι η νομική προσβολή στο ΣτΕ των προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα περάσει το σχέδιο “Αθηνά” και όχι κάποιου άλλου είδους δυναμική αντίδραση.

Το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε καν ως εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά σε επίπεδο ανακοινώσεων προς το Σώμα… Ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός που άνοιξε τη σχετική συζήτηση χαρακτήρισε το σχέδιο “Αθηνά” έκτρωμα που οδηγεί στο καταποντισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφού όπως είπε δεν εξορθολογίζει αλλά τακτοποιεί “εξυπηρετήσεις”. Ακόμη άσκησε κριτική στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι “αφού διαφωνούν με το σχέδιο, όπως και η αντιπολίτευση, αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε αυτό γιατί προχωρά;” Και πρόσθεσε δεικτικά “εκτός αν μας δουλεύουν ψιλό γαζί και διαφωνούν μόνο για να βγαίνουν ανακοινώσεις”. Ακόμη κριτική άσκησε στους βουλευτές του νομού που δεν τοποθετήθηκαν στην επιτροπή Μορφτικών Υποθέσεων, ωστόσο λίγο αργότερα ανέφερε πως από αύριο θα τους καλέσει σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσουν όση πίεση μπορούν. Τέλος αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν σύμμαχοι στον αγώνα για τη διατηρήση της αυτονομίας του πανεπιστημίου στην τοπική ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα ανέφερε ότι το μόνο που μένει είναι η νομική προσβολή στο ΣτΕ των προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα περάσει το σχέδιο “Αθηνά”. “Το πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε με νόμο και δεν μπορεί να καταργηθεί με Προεδρικό Διάταγμα” είπε χαρακτηριστικά.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Ν. Καζαντζής συμφώνησε με τον δήμαρχο πως η νομική οδός είναι ο μόνο τρόπος αντίδρασης και επανέλαβε τη θέση της παράταξής του ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”. Ομοίως και ο Β. Νικάκης από την ΛΑΣ τόνισε ότι είναι αντίθετος σε όλες τις εκφάνσεις του σχεδίου “Αθηνά”. “Έχει και ο εμπαιγμός τα όριά του” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι διαχρονικά οι κυβερνώντες είναι πολιτικοί απατεώνες. “Μας έταζαν πανεπιστήμιο φτιάξανε τρία τμήματα και το ονομάσαν πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και τώρα το παίρνουν πίσω” ανέφερε στην συνέχεια και έκλεισε λέγοντας “βρίσκουν και τα κάνουν…” Από τον πρόεδρο του Σώματος διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βαρεμένου και Τριανταφύλλου που μεταξύ άλλων σημείωνε ότι το σχέδιο “Αθηνά” φέρνει γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας και της Δημοκρατίας και επίσης διαπίστωνε ότι λοιδορήθηκαν οι προτάσεις του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο. “Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αγώνα” ήταν το μήνυμα των βουλευτών.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις του στέκονται κατώτερες των περιστάσεων αφού δεν είναι μόνο το ζήτημα της αυτονομίας του πανεπιστημίου που υποτίθεται ότι διεκδικεί αλλά και άλλα θέματα όπως η εξέλιξη του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, η απονομή όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχει αιτηθεί το Πανεπιστήμιο για τους αποφοίτους του, η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας των φοιτητών του, θέματα που δεν επιλύονται και που το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο υποτίθεται ότι διεκδικούσε στο ψήφισμά του. Την ώρα επίσης που πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με έργα των υπουργείων που χάνονται από το δήμο, το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε σήμερα να ασχοληθεί διεξοδικά με τα προβλήματα του οικισμού Σκιαδαίϊκα (300 μέτρα λάστιχο ύδρευσης) και μια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε κάποια βουνοπλαγιά κοντά στη Χούνη… Η δυναμική αντίδραση που θα περίμενε κανείς πήγε περίπατο… Πλέον τα πάντα έχουν αφεθεί σε ένα νομικό αγώνα που θα ξεκινήσει (και δεν είναι μόνο το Αγρίνιο που θα προσβάλλει τα ΠΔ), ενώ είναι εντυπωσιακό πως λέγεται ότι θα υπάρξει προσπάθεια να γίνει εκ νέου συνάντηση με τον Αρβανιτόπουλο, τον οποίο στο δημοτικό συμβούλιο τον χαρακτήρισαν αναξιόπιστο… Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα! Το δημοτικό συμβούλιο αποδεικνύεται πως έχει έφεση στα παχιά λόγια και υστέρηση σε πράξεις…

Δ.Π