Φωτοβολταικά η λύση για τους ΤΟΕΒ και τις οφειλές στη ΔΕΗ

Την άρση όλων των νομικών και διοικητικών εμποδίων, με την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους ΤΟΕΒ, ζητούν όλοι οι πρόεδροι των οργανισμών της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Οι ΤΟΕΒ βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση λόγω χρεών προς διάφορους φορείς, αλλά κυρίως προς τη ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό ζητούν να εξοικονομήσουν τη δική τους ενέργεια, μέσω των φωτοβολταϊκών, προκειμένου σιγά σιγά, αφενός καλύπτοντας τις ανάγκες και αφετέρου πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Όπως σε όλους τους οργανισμούς, έτσι και στον ΤΟΕΒ Φυτειών συμβαίνει κάτι ανάλογο, όπου οι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα τέλη, με αποτέλεσμα και αυτός να έχει ένα αρκετά μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ.

Έτσι, μόλις ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος και μπουν μπροστά οι αντλίες θα γίνει διακοπή ρεύματος ως μέσο πίεσης για την πληρωμή του. Η κατανάλωση ενέργειας για τον ΤΟΕΒ Φυτειών ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ετησίως, που αποτελεί θηλιά στο λαιμό των παραγωγών.Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φυτειών Κ. Γατσούλας όχι μόνο θα έπρεπε να επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια του οργανισμού, αλλά και να χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων, αναφέροντας ότι υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν χρήματα από εκείνα που μεταφέρθηκαν στο δεύτερο πυλώνα και που στην περιοχή φθάνουν τα 10 εκ. ευρώ. Αν μειωθεί η δαπάνη για την ενέργεια, τότε σίγουρα θα είναι πολλοί αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία καλλιέργειας της γης τους. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η αντικατάσταση των δικτύων τα οποία μετρούν 40 χρόνια ζωής και κατά συνέπεια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αφού ποτέ δεν επισκευάστηκαν. Και ο ΤΟΕΒ Φυτειών, όπως και πολλοί άλλοι, την περασμένη χρονιά κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα στο μηχανολογικό του εξοπλισμό, ο οποίος υπέστη βλάβες, οι βασικότερες από τις οποίες αποκαταστάθηκαν με την επιχορήγηση των 80.000 ευρώ που δόθηκαν από την Περιφέρεια. Όμως, στη συνέχεια προκληθήκαν και άλλες ζημιές, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και έτσι το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού προσπαθεί να συντηρήσει το μηχανολογικό εξοπλισμό με ημίμετρα, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Το χρέος προς τη ΔΕΗ, το οποίο φθάνει σήμερα τις 200.000 ευρώ, είναι κυρίως αυτό που απασχολεί τον οργανισμό, αφού από εκεί έρχεται ο μεγάλος κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης. Όμως και οι αγρότες, από την πλευρά τους, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΤΟΕΒ, προφανώς λόγω αδυναμίας. Ο κάθε αγρότης χρεώνεται ανάλογα με τις αρδευτικές ανάγκες καθώς οι καλλιέργειες ποικίλουν. Παλιότερα, όταν ο καπνός ήταν μονοκαλλιέργεια, η τιμή ήταν ενιαία για τον καθένα. Προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση νερού και ο καθένας να πληρώνει αυτό που καταναλώνει πρόκειται το επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί στους διακόπτες, ένα σύστημα που θα καταμετρά τον όγκο του νερού που χρειάζεται ο κάθε αγρότης και θα πληρώνει για το συγκεκριμένο.

Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, έχει ήδη δημοπρατηθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, όμως για να λειτουργήσει επαρκώς επιβάλλεται και η αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης, η οποία είναι κατασκευασμένη από υλικά αμιάντου.

Πηγή: aixmi-news.gr