Θα «ρίξουν» την τιμή του ευρώ οι Ρώσοι;

Ως «ταύρος σε υαλοπωλείο» συμπεριφέρεται η ΕΕ κατά τον ρώσο πρωθυπουργό Dmitry Medvedev, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις.Ο Medvedev, συναντά σήμερα στη Μόσχα τον πρόεδρο της Κομισιόν José Manuel Barroso εν μέσω κατηγοριών από ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία που ισχυρίζεται πως το Κρεμλίνο διεξάγει μια επιχείρηση διάσωσης των «μαύρων χρημάτων» στην Κύπρο.

Η αντιπροσωπεία των ευρωπαίων Επιτρόπων θα συναντηθεί σήμερα με ρώσους ομολόγους στη Μόσχα ενόψει της αυριανής συνάντησης με ρώσους υπουργούς και τον Medvedev.Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης και η συνάντηση του Barroso με τον Putin. Ο κύπριος υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Ρωσία, όπου κάνει διαπραγματεύσεις και ζητά από τη Μόσχα δάνειο ύψους 5δις € καθώς και χαμηλότερο επιτόκιο στο υπάρχον δάνειο ύψους 2.5δις €.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις
Ο Medvedev αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις του προς την ΕΕ και ενδεχομένως να το κλιμακώσει επισημαίνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μειώσει η Μόσχα τα αποθεματικά που διαθέτει σε ευρώ στην Κεντρική της Τράπεζα. «Θα ήθελα να απαντήσω με αισιοδοξία αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει ένας επαρκής λόγος για να το σκεφτούμε», είπε ο ρώσος σύμφωνα με το Reuters, όταν ερωτήθηκε εάν η κατάστασης την Κύπρο αποτελεί λόγο μείωσης του μεριδίου σε ευρώ στα αποθεματικά της Ρωσίας.

Ο Vladimir Ryzhkov, αρχηγός του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Ρωσίας, είπε σε συνέντευξη στη EurActiv ότι τα «δις ευρώ βοήθειας που δίνονται από τη Ρωσία προς την Κύπρο, είναι εις βάρος των ρώσων φορολογουμένων». Συναντήθηκε με αντιπροσώπους των κύριων κομμάτων της Ευρωβουλής και πραγματοποίησε συνομιλίες με την Κομισιόν.

Αγορά τραπεζών;
«Σήμερα ο Putin λέει ότι είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε τις τράπεζές σας. Εκτυλίσσεται μια επιχείρηση να σωθούν τα μαύρα χρήματα της διαφθοράς», είπε ο Ryzhkov και αναρωτήθηκε για τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Μόσχα.Ο Ryzhkov είπε επίσης ότι 700 δις € ρωσικών χρημάτων έχουν μεταφερθεί στην ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια και πρόσθεσε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι το 2014 έχουν κοστίσει μέχρι τώρα 50δις $, ισχυριζόμενος ότι «20δις $ έχουν κλαπεί και είναι ήδη σε τράπεζες της ΕΕ».

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις, κάτι που επιβεβαιώνει την υποψία ότι γίνεται προσπάθεια να σωθούν συγκεκριμένα χρήματα συγκεκριμένων ατόμων. Ίσως η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζονται επιχειρήματα. Γιατί βοηθάς αυτούς και όχι κάποιους άλλους; Δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση και αυτό τροφοδοτεί υποψίες ότι πρόκειται και πάλι για ένα σύστημα διαφθοράς και υπεράσπισης ιδιωτικών συμφερόντων, όχι των συμφερόντων της Ρωσίας», και κατέληξε υπεραμυνόμενος των … ευρωπαίων «τα ρωσικά μαύρα χρήματα» επηρεάζουν την ΕΕ και διαφθείρουν την ελίτ της.

πηγή : EurActiv.gr