Ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στο Μεσολόγγι

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Μεσολογγίου. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν οι δήμαρχοι Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές και Ήλιδας Γιάννης Λυμπερης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Στάθης Τσούκαλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν με περίπτερα επιχειρήσεις και σύλλογοι από πολλές Περιφέρειες της χώρας, από την Κρήτη έως τη Θεσσαλία. Αμέσως μετά από τα εγκαίνια ο συνθέτης Γιώργος Γκέκας από την Ναύπακτο διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με τις μουσικές του επιλογές.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης στην εναρκτήρια ομιλία του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δυναμική της περιοχής σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα, πως σκοπός και στόχος αποτελεί η ανάδειξη αυτού του δυναμικού και η καταξίωσή του όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και την διεθνή αγορά. Η τοπική άλλωστε παραγωγή έχει την μοναδικότητα ότι αναπτύσσεται σύμφωνα με τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερη αξία.

Η έκθεση θα συνεχιστεί έως και την Δευτέρα 25 Μαρτίου με ώρες λειτουργίας από τις 10:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ.

Συμμετοχή του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου χάρις την αλληλεγγύη των τοπικών επιχειρήσεων
Το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου κλήθηκε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» και παρ’όλο που οι άνθρωποι του τμήματος αναζήτησαν σε πολλούς φορείς τα απαραιτητά υλικά για τη συμμετοχή του μόνο οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν….

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν : Η εμπειρία της παρουσίας σε μία σημαντική διοργάνωση, θα αποτελούσε το καλύτερο μάθημα, ενώ ταυτόχρονα θα διεύρυνε τους επαγγελματικούς ορίζοντες. Σύντομα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν απελπιστικά μόνοι. Κανένας φορέας δεν είχε την δυνατότητα να μας προμηθεύσει με τις απαραίτητες πρώτες ύλες ώστε να μαγειρέψουμε. Οι στρόφιγγες ήταν κλειστές, ελέω οικονομικής κρίσης. Το όνειρο έμοιαζε να απομακρύνεται, ενώ ήδη το είχαμε εμπνεύσει στα παιδιά…
Η ανάγκη – προσδοκία της συμμετοχής στο φεστιβάλ, μας οδήγησε στους καταστηματάρχες του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να μας στηρίξουν. Κρεατικά, τυροκομικά, είδη μαναβικής, κρασιά και πάσης φύσεως υλικά βρίσκονταν πλέον στη διάθεση μας. Πολλοί έδωσαν από λίγα, τα οποία ήταν αρκετά. Τόσο απλά. Είχαμε πλέον βρει τους χορηγούς μας.

Γρήγορα λοιπόν δημιουργήθηκαν 8 ομάδες εκπροσωπώντας από μία περιφέρεια, ακολούθησε η έρευνα για την εξεύρεση παραδοσιακών συνταγών, η κατάρτιση του μενού και τελικά η καθημερινή μαγειρική στα εργαστήρια. Επί ένα μήνα τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγητών – μαγείρων προετοίμαζαν τα 72 πιάτα που θα παρουσιάσουμε στο τριήμερο φεστιβάλ. Εκπροσωπούμε 8 περίπτερα – περιφέρειες (Αν. Μακεδονία Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη) και ένα περίπτερο για το Μεσολόγγι, όπου φιλοδοξούμε να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση με την παραδοσιακή γαστρονομία. Πίσω όμως από κάθε συνταγή να ξέρετε ότι εκτός από το μεράκι των μαθητών, κρύβεται η συμπαράσταση πολλών ανθρώπων.
Αλληλεγγύη λεν το υλικό που δίνει νοστιμάδα, κοπιάστε, δοκιμάστε το, εμείς «Κερνάμε Ελλάδα»!