Ανοιχτό το θέμα της έδρας του ΤΕΙ – Μόνο με το ΠΔ θα ξέρουμε

Όπως εξελλίσσονται τα πράγματα είναι πολύ πιθανό η προαναγγελία του Μ. Σαλμά για μεταφορά της έδρας στο Μεσολόγγι να γυρίσει μπούμερανγκ και η έδρα να παραμείνει στην Πάτρα μετά τις αντιδράσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Σε σημερινό ρεπορτάζ της Γιούλης Μανώλη στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρεται πως το υπουργείο έδωσε διαβεβαιώσεις για την παραμονή της έδρας στην Πάτρα μετά την… ανακοίνωση Σαλμά (που εμφανώς έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους) για το αντίθετο.

Αναλυτικά το δημοσεύμα του Ε.Τ:
Σε θεαματικές… τούμπες επιδόθηκε η «Αθηνά» κατά τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου υπό τις επευφημίες τοπικών βουλευτών και μελών της κυβέρνησης, που πανηγύρισαν «έξαλλα» για τις αλλαγές στο χάρτη των συγχωνεύσεων διεκδικώντας την πατρότητά τους.

Οι πανηγυρικές δηλώσεις τόσο των βουλευτών της Κοζάνης για τη διάσωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τελικώς δεν καταργείται, αλλά εντάσσεται σε Συνομοσπονδία μαζί το ομώνυμο ΤΕΙ όσο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μ. Σαλμά, ο οποίος προανήγγειλε χθες το πρωί σε τοπικά μέσα ότι η έδρα του νέου σούπερ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μεταφέρεται από την Πάτρα στο Μεσολόγγι, έβγαλαν στα κάγκελα τους Πατρινούς και άνοιξαν την όρεξη στους Αγρινιώτες για να απαιτήσουν με νέους όρους τη διάσωση και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Θέμα χρόνου θεωρείται η αναζωπύρωση και της «εστίας» της Λαμίας που χάνει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος.

Οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων έφεραν σε προφανή αμηχανία το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ναι μεν ικανοποίησε πιεστικά αιτήματα, αλλά δεν πρόλαβε να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αλλαγές στον σχεδιασμό της «Αθηνάς», καθώς έσπευσαν νωρίτερα οι τοπικοί παράγοντες καταφέρνοντας να πιστωθούν εκείνοι τους πανηγυρισμούς των συμπατριωτών τους και να αφήσουν για τον υπουργό Παιδείας το πικρό ποτήρι των αντιδράσεων.

Στο γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου έφθασε τρέχοντας χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σ. Καπλάνης, επιζητώντας την κατηγορηματική διάψευση της δήλωσης του κ. Σαλμά για τη μεταφορά της έδρας του νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από την Πάτρα στο Μεσολόγγι. Σε ανοικτή επιστολή του ο κ. Καπλάνης χαρακτήρισε το σενάριο να χάσει η Πάτρα την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος «βόμβα στα θεμέλια της «Αθηνάς».

Το υπουργείο Παιδείας διά της επίσημης οδού δεν άδειασε τον κ. Σαλμά. Ωστόσο, ανεπισήμως, πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσαν τον «Ε.Τ.» ότι η Πάτρα θα παραμείνει έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παραπέμποντας όμως για του λόγου τους το αληθές στα τέλη Απριλίου, όταν θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα της «Αθηνάς» απεικονίζοντας το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.